BRATUNAC

Ramizu Nukiću iz Norveške stigao novac za zidanje štale

Deset žena iz BiH koje žive u Oslu, poslalo je Ramizu 750 maraka da plati majstore

Dr. Begić uručio je novac Ramizu Nukiću. Avaz.ba

Piše: S. SMAJLOVIĆ

22.6.2019

Nakon što je “Dnevni avaz” objavio tekst o povratniku u Kamenice kod Bratunca, koji je prošle godine od Ministarstva za raseljena lica Federacije BiH dobio građevinski materijal za gradnju poveće štale, ali nema novca da plati zidare, Ramizu Nukiću jučer je uručena novčana pomoć.

Angažirati zidare

Humane žene iz cijele Bosne i Hercegovine Seka, Sanela, dvije Azre, Irma, Leta, Enisa, Sidika i Sabaheta koje žive u Oslu, glavnom gradu Norveške, za Ramiza su sakupile 750 maraka da plati majstore za zidanje štale. One su novac poslale po poznatom srebreničkom doktoru Sabitu Begiću, koji ga je predao Ramizu.

Sav materijal Ramiz je složio na svom imanju, a onaj koji je sklon propadanju, uredno je zaštitio i, zahvaljujući humanim ženama, ovih dana će angažirati zidare da počnu graditi štalu. Fizičke poslove sa zidarima obavljat će on i njegova dva sina kako bi za taj novac ugradili što više materijala.

Kako su obrazložile, humane Bosanke novac su poslale Ramizu ne samo zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi, već i kao priznanje za njegov dugogodišnji humani rad.

Sakuplja kosti

On od 2002. godine, kad se s osmočalnom porodicom vratio u rodnu Kamenicu, čuvajući ovce i obrađujući imanje, sakuplja kosti ubijenih Srebreničana, koji su se u julu 1995. kroz njegovo selo probijali do slobodne teritorije. Kaže da je do sada sakupio skoro 260 kompletnih i nekopletnih tijela, koje je predao Institutu za traženje nestalih osoba BiH.

Za human rad

na dugogodišnjem sakupljanju posmrtnih ostataka Nukiću je prije mjesec dodijeljeno visoko priznanja Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. - 1995. godine.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.