SREBRENICA

Otvorena nova ambulanta, položen temeljac za gradnju staračkog doma

Za gradnju ambulante uloženo 150.000, a za opremu 30.000 KM

Ambulantu će koristiti svi građani srebreničke općine. S. Smajlović

Piše: S. SMAJLOVIĆ

13.7.2019

Međunarodni forum solidarnosti (MFS) “Emmaus” BiH, uz podršku „Sharjah Charity Internationala“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Potočarima kod Srebrenice medicinskom osoblju i građanima predali su na upotrebu novu ambulantu. 

Podrška starijima

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju MFS, kaže da je u izgradnju ambulante uloženo 150.000 maraka. Ambulantu će koristiti svi građani srebreničke općine. Cilj ove zdravstvene ustanove je podrška starijem stanovništvu, posebno onima koji žive u udaljenim selima. Kaže da će, osim usluga opće medicine, pacijenti imati redovne stomatološke i ginekološke usluge.

Fondacija “La Terra Nostra”iz Holandije za opremanje ambulante osigurala je 30.000 maraka, a načelnik općine Mladen Grujičić kaže da će se založiti da ambulanta u što kraćem roku dobije potrebnu dozvolu za rad.


quote
<p>U protekle <span style="background-color: initial;">&nbsp;tri godine MFS je u BiH izgradio više od 30 infrastrukturnih projekata, a ovo je prva ambulanta.&nbsp;</span></p>

Nakon svečanog otvaranja ambulante, direktor MFS Hamzalija Okanović, načelnik Srebrenice i predstavnik Fondacije „Proplan“ iz Holandije, koja je partner u projektu, položili su kamen temeljac za izgradnju staračkog doma pored ambulante u Potočarima.

Evropski standardi

- Riječ je o jednom skupom i modernom projektu, za koji će biti potrebno više miliona maraka i vremena jer naši partneri insistiraju na objektu koji će se graditi po najsavremenijim evropskim standardima - naglasio je Škrebo.

Dom za stare bit će smješten na šest dunuma površine, gdje će pored pratećih sadržaja biti i dio za osobe s invaliditetom, apartmani, osam kuća za po četiri korisnika, kreativni centar i mnogo toga. Početak izgradnje počet će odmah nakon prikupljenih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.