KOTORSKO

Možeš ići gdje hoćeš, ali u BiH sve je drugačije i ljepše miriše

Došli su na godišnje odmore, stigli u posjetu rodbini i na 10. jubilarni “Baška pohod”, manifestaciju kojom se ponose

Organiziran 10. jubilarni pohod. H. Čalić

H. ČALIĆ

2.8.2019

Ovih dana u naselje Kotorsko kod Doboja stigli su raseljeni mještani iz 24 zemlje svijeta, od Slovenije, Njemačke, Holandije, Hrvatske, Amerike, Australije. Došli su na godišnje odmore, stigli u posjetu rodbini i na 10. jubilarni “Baška pohod”, manifestaciju kojom se ponose.

 Pripremljen program

Na čelu organizacije su Salih Mešić i Sanela Fehrić, a u programu su učestvovali i članovi KUD-a “Mladost”, žene iz Udruženja “Slavuj” i mnogi drugi.

- Cilj nam je da nam na manifestaciju “Baška pohod” stignu naši ljudi rasuti diljem svijeta, da se vide, druže, da se bolje povežu, da ne zaborave svoj zavičaj. Dočekujemo ih sa šest asfaltiranih ulica, sa završenom ljetnom pozornicom koja liči na veliku kulu - kaže Mešić.

Vrijedne žene  

Ispred bine “Kula” okupilo se nekoliko stotina Kotorana. Bekrići su iz Amerike stigli na rođenje unuke. Malo dalje, vrijedne žene iz Udruženja “Slavuj” su za jubilarni 10. “Baška pohod” pripremile 10 različitih pita. Svaka za jednu godinu pohoda.

Kenan Bečić, koji malo živi u Americi, malo u Kotorskom, na majici je ispisao sva prezimena svoga naselja. Da se ne zaborave.

- Možeš ići gdje hoćeš, ali u BiH sve je drugačije i ljepše miriše. Bolji su ljudi, šira je duša. Ja ću se uskoro vratiti u svoje Kotorsko za sva vremena – ističe Bečić.

Šta kaže legenda

“Baška pohod” je održan kroz Bečića i Krdžića Mahalu, Vranjak, Kaleme, Huskiće, Meraje. Prema predanju, istim onim mahalama kojima se kretala vojska Omer-paše Latasa 1850. Navodi se da je tada došla brojna turska vojska u Kotorsko jedne subote. Prepali se Kotorani ko će ishraniti toliku vojsku, pa smišljali kako da prevare Latasa.

Pita njih Omer-paša kojim danom se kod njih klanja džuma-namaz. Mudri Kotorani rekli utorkom. On im odgovori: “Od sada, baška Turci, baška Kotorani”, te naredio vojsci pokret. I tako nastade poštapalica “Baška Turci, baška Kotorani”, pa i Udruženje “Baška pohod”.

Članice „Slavuja“ pokazale kulinarske sposobnosti. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.