BANJA LUKA

U RS dvije trećine radnika ne mogu zaraditi ni prosječnu plaću

Ako radnik zaradi 450 KM i ne može osigurati egzistenciju samo sebi, onda je situacija dramatična

Prosječna plaća u RS 911 KM. Ilustracija

Fena

26.8.2019

Vlada Republike Srpske (RS) poduzet će neophodne mjere da bi prosječna plaća u tom bh. entitetu do kraja godine bila 1.000 KM, kao i da se nastavi trend njihovog povećanja, posebno najniže, rekao je danas Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Trenutno je prosječna plaća u tom bh. entitetu 911 KM, a, kako je naveo, prvi put je dostigla nivo koji je i u Federaciji BiH.

Na konferenciji o temi "Veće plaće i bolji uslovi rada za ostanak radnika u RS" Milunović je rekao da je predviđeno usvajanje pet zakona s ciljem da se stvori privredni ambijent koji će omogućiti ostanak radne snage.

I u entitetskom Savezu sindikata ukazuju da se plaće moraju povećati, jer istraživanja pokazuju da je 86 posto anketiranih radnika na prvom mjestu kao razlog odlaska navelo iznos zarade.

- Dvije trećine radnika u RS ne može dobaciti do prosječne plaće. Ako radnik zaradi 450 KM i ne može osigurati egzistenciju samo sebi, onda je situacija dramatična - rekla je Mišić te pozvala Vladu RS da održi tematsku sjednicu o sistemu plaća.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je ukazao da se plaća mora zaraditi te da mora biti u realnim okvirima, kao i da se mora povećati produktivnost i smanjiti porezi i doprinosi.

Istakao je da nije samo mjesečna zarada razlog odlaska radnika iz RS te da su za zaustavljanje tog trenda ključni pravna država, borba protiv kriminala i korupcije, kao i porezna politika.

Predsjednik Privredne komore RS smatra da je ovaj problem mnogo kompleksniji, jer nije prisutan samo u RS već ima šire razmjere.

Naveo je da plaće, kako statistika, pokazuje po sektorima, nisu odraz realnog stanja, jer ima poslodavaca koji plaćaju radnike iznosima u kovertama.

Konferencijom "Veće plaće i bolji ulovi rada za ostanak radnika u RS" Savez sindikata je obilježio 27 godina postojanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.