REPUBLIKA SRPSKA

Srđan Mazalica: Ministri u Vijeću ministara iz SDS-a i PDP-a trebaju podnijeti ostavke

Kako bi se izbjeglo pitanje NATO-a

Srđan Mazalica: Potez kojim bi se blokiralo Vijeće ministara a time i pitanje NATO-a. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

10.9.2019

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica je rekao da ministri iz SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara trebaju podnijeti ostavke ako žele da doprinesu formiranju vlasti na nivou BiH, jer, u tom slučaju, stranke iz Sarajeva neće postavljati pitanje NATO-a. 

-Ako ministri iz tih stranaka podnesu ostavke, onda ih mijenjaju njihovi zamjenici koji nisu Srbi. Tada u Vijeću ministara ne postoje Srbi, i onda se ne mogu donijeti odluke i tada je blokirano Vijeće ministara- naveo je Mazalica.  

On je naglasio da je pitanje NATO-a sekundarno i istakao da je Republika Srpska o tome donijela rezoluciju u Narodnoj skupštini.  

-Nije pitanje da li jesmo ili nismo za NATO. Sve što se dešava jeste da bude produžen mandat ministrima u Vijeću ministara BiH, Draganu Mektiću, Mirku Šaroviću i Igoru Crnadku- rekao je Mazalica. 

On je napomenuo da vlast na nivou BiH treba biti formirana u skladu sa zakonom, budući da, kako je ukazao, trenutna situacija ide ka tome da novi saziv Vijeća ministara formira SDA sa SDS-om i PDP-om.  

Mazalica je podsjetio da je i lider SDA Bakir Izetbegović ranije rekao da "imaju partnere mimo Dodika" sa kojima će formirati Vijeće ministara BiH.

-Sve vrijeme se ide ka tome da na nivou BiH bude formirana vlast sa SDS-om i PDP-om, iako je daleko od toga da su te stranke pobjednici na bilo kojem nivou izbora- rekao je Mazalica.

On je istakao da je poruka koja se nameće iz ove situacije to da Bošnjaci određuju koje političke partije iz Srpske su za njih podobne i sa kojima žele da konstituiraju vlast.  

-To je omča oko vrata Republici Srpskoj- napominje Mazalica.

On je ponovio da vlast treba biti formirana u skladu sa zakonom, i egzaktno utvrditi koliku štetu Srpska trpi, i finansijsku, i političku.  

-To je prvenstveno pitanje za Upravu za indirektno oporezivanje BiH- rekao je Mazalica.  

On je naglasio i da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno pažljivo izvagati na koji način Srpska može vratiti prenesene nadležnosti.

Osvrćući se na rad Narodne skupštine Srpske, Mazalica je ocijenio da je sadašnji skupštinski saziv rob nekoliko pojedinaca koji koriste sve poslaničke mogućnosti da pričaju o onome što, uglavnom, nije na dnevnom redu.  

-Poslovnik treba biti prilagođen situaciji, da bi Skupština više mogla da se bavi onim što je njena osnovna nadležnost, a to je zakonodavna vlast i nadzor nad radom izvršne vlasti. Građani žele da čuju neku važnu raspravu, umjesto toga slušaju prepucavanja o drugim pitanjima- ističe Mazalica.  

Kada je riječ o radu Vlade Srpske, Mazalica smatra da premijer Radovan Višković treba imati ovlaštenja da je rekonstruiše ako smatra da je to potrebno.  

-Mislim da je za Republiku Srpsku i za njenu Vladu dobro da skupštinska većina bude komotna, da ne bi bilo prepreka u mjerama koje želi da sprovede- rekao je Mazalica.  

Mazalica ističe da je to važno i za poziciju Srpske u Sarajevu, jer se pokazalo prilikom glasanja u Skupštini povodom veta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Srpska neće tako lako biti preglasana.

Poslovnik NSRS treba biti prilagođen situaciji. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.