FOČA

Od krađa ne zna kako da opstane u Mrežici

Smeta li nekome što sam ja ovdje, trebam li i ja seliti u Sarajevo, pita se Ćemo

Ćemo: Radi li neko ovo namjerno. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

13.9.2019

Salem ef. Ćemo, dugogodišnji fočanski imam i povratnik u mjesto Mrežica, prvi put nakon 18 godina razmišlja definitivno napustiti mjesto kojem je posvetio godine života, rada i odricanja.

Briga za budućnost

Vjerski službenik koji živi u udaljenom dijelu općine Foča opstanak svojoj porodici nastojao je osigurati uzgojem stoke, ali nakon što mu je prije nekoliko dana nestalo kompletno stado od 25 grla koza, ozbiljno je zabrinut za svoju budućnost na ovim prostorima.

Pretražio je okolne šume, ali nikakav trag nije pronašao, a o svemu je obavijestio i policiju. Nedavno su i vukovi usmrtili petero grla iz stada, ali je pronašao njihove ostatke, a sada sumnja da je žrtva dobro organizirane krađe.

– Ne znam kako dalje, radi li ovo neko namjerno, smeta li nekome što sam ja ovdje, trebam li i ja seliti u Sarajevo, odakle sam došao prije 18 godina!? Imam stotinu pitanja, a nijedan odgovor. Sad ne znam kako da izdržim i opstanem – kaže Ćemo.

Dovoljno problema

Ovaj vrijedni povratnik bavi se uzgojem krava, koza, ovaca, konja, obrađuje zemlju.

– Imam želju da opstanem ovdje, ali ne znam šta će se sutra desiti. Očekujem da mi pomognu i policija i moje džematlije, i ako to neko radi namjerno, da napokon  prestane, jer ne mogu ekonomski  opstati – ističe Ćemo.

Dovoljno problema, bez krađa i napada divljih životinja, povratnici imaju s plasmanom onoga što proizvedu. Jer do udaljenih sela malo ko se odluči doći da to otkupi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.