VIŠEGRAD

Bistrivode iz Kaoštica dobile kravu

Sad nam je najpotrebnije da vodu dovedemo i pokrijemo kuću, kaže Ajkuna

Pomoć će im dobro doći. A. Bajramović

A. Bajramović

2.10.2019

Predstavnici Medžlisa IZ Višegrad dopremili su kravu Esadu i Ajkuni Bistrivodi, mladom bračnom paru koji u selu Kaoštice odgaja i školuje petero djece. Borba za egzistenciju traje 20 godina, jer Esad je s rahmetli ocem u septembru 1999. došao na zaraslo zgarište kuće u Kaošticama. Tada je još bio učenik. Kraj ostataka kuće podigli su šator i krenuli od nule.

Porodica Bistrivoda djelimično je obnovila kuću, sagradila prateće objekte, bavi se poljoprivredom i uzgaja stoku, a Esad radi sve što će njegovoj djeci omogućiti koliko-toliko normalan život.

– Onome ko ne dolazi ovamo nemoguće je objasniti kako je izgledala ta borba. Godinama si otcijepljen, daleko od svega, nigdje firmi i fabrika. Sad radim već nekoliko godina kod direktora firme koji se vratio iz Amerike. Dok njega nije bilo, bilo je teško. Drva sijeci, vadi kamen, bori se – kaže Esad.

Radni dan kod Bistrivoda počinje i prije svitanja, od prijevoza djece u školu, do kasnih noćnih sati, kada se završavaju poslovi u domaćinstvu.

- Živimo od onoga što muž privatno zaradi, dječijeg doplatka od oko 100 maraka i onoga što sijemo. Teško je, ali moramo se boriti. Arnela (16), Arnel (15) i Jasmina (12) idu u školu u Višegradu, mlađi su Jasmin (3) i jednogodišnja Anela. Sad nam je najpotrebnije da vodu dovedemo i pokrijemo kuću, jer nismo imali uvjete da kupimo lim pa nam već godinu dana prokišnjava – objašnjava Ajkuna Bistrivoda. 


Preuzete obaveze

- Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ sve češće preuzima obaveze institucija vlasti, od kojih su mnoge i formirane da bi se brinule o povratnicima. Islamska zajednica čini sve što je u njenoj moći da povratnicima u manji bh. entitet pomognemo onoliko koliko smo mi kadri, da njihovo bitisanje na ovim prostorima bude što lakše u ovim teškim vremenima – kaže predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.