BRATUNAC

Grad bez hotela, motela, restorana

Dok se samo ulaže u Rajsku plažu, ostale turističke destinacije zarastaju u korov

Napušteni motel na obali Drine. S. Smajlović

S. Smajlović

6.10.2019

O ulaganjima u turizam u bratunačkoj općini s puno optimizma govori se svake godine, ali se samo ulaže u Rajsku plažu, dok ostale turističke destinacije zjape i zarastaju u korov. Takav je slučaj s motelom na lijevoj obali rijeke Drine kod Ljubovijskog mosta i hotelom „Fontana“ u centru grada.

Imovinski spor

Mnoge generacije pamte poznati motel na Drini kod mosta, gdje su postojali i gradska plaža, restorani, kafić na otvorenom, sportski tereni i drugi zabavno-rekreacioni sadržaji. Danas je ovaj nekada lijepo uređeni turističko-ugostiteljski kutak zarastao u korov i niko mu ne prilazi.

Nezvanično saznajemo da je zemljište i napušteni motel kupio Bratunčanin koji živi i radi u Francuskoj, s namjerom da obnovi i proširi ovaj prostor. Međutim, pojavio se imovinski spor koji je godinama na sudu.


Bez noćenja

Iako bratunačka općina ima idealne uvjete i pogodne prirodne ljepote za razvoj turizma, ova općina nema smještajnih kapaciteta, tako da se turisti ovdje kratko zadržavaju, a putnik namjernik nema gdje prenoćiti.

Općina Bratunac za rad Turističke organizacije godišnje izdvaja  80.000 maraka. Stalno je zaposlen jedan radnik i nekoliko sezonskih uposlenika.


Slaba promocija

Turistička organizacija nema internet-prezentaciju, brošuru ili neki drugi promotivni materijal. Istina, izdvaja značajna sredstva u nekoliko aktivnosti radi promocije turizma koje godinama ne daju značajne rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.