BOSANSKA GRADIŠKA

Smanjen rizik od poplava

Bit će zaštićeno 12 posto površine BiH, rekla je Nedera

Okončanje radova prije roka. B. Grgić

B. G.

22.10.2019

Mjesec prije predviđenog roka završena je gradnja sistema za odvođenje oborinske kanalizacije u Agroindustrijskoj zoni. Projekt vrijedan 1,2 miliona KM sa 60 posto su finansirali UNDP, odnosno Globalni fond za okoliš (GEF), i sa 40 posto Grad Bosanska Gradiška.

Prema riječima gradonačelnika Zorana Adžića, područje od 147 hektara koje pokriva Agroindustrijska zona u Novoj Topoli neće više biti suočeno s rizikom od poplava zbog jakih atmosferskih oborina.

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazala je da je ovo samo dio megaprojekta vrijednog pet miliona dolara koji provodi GEF.

- Direktno će biti zaštićeno više od 300.000 stanovnika u slivu Vrbasa te 2.500 privrednih subjekata. Od rizika poplave bit će zaštićeno 12 posto površine Bosne i Hercegovine. Okončali smo ukupno 21 projekt u slivu rijeke Vrbas, za koje je UNDP izdvojio više od tri miliona KM. Izrađene su i mape opasnosti i rizika od poplava. Sliv Vrbasa sada je najuređeniji u BiH i u rangu je evropskih rijeka – rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.