BOSANSKA GRADIŠKA Projekt vrijedan 1,2 miliona KM

Smanjen rizik od poplava

Bit će zaštićeno 12 posto površine BiH, rekla je Nedera

B. G.
22.10.2019 19:43

Okončanje radova prije roka

Foto: B. Grgić

Mjesec prije predviđenog roka završena je gradnja sistema za odvođenje oborinske kanalizacije u Agroindustrijskoj zoni. Projekt vrijedan 1,2 miliona KM sa 60 posto su finansirali UNDP, odnosno Globalni fond za okoliš (GEF), i sa 40 posto Grad Bosanska Gradiška.

Prema riječima gradonačelnika Zorana Adžića, područje od 147 hektara koje pokriva Agroindustrijska zona u Novoj Topoli neće više biti suočeno s rizikom od poplava zbog jakih atmosferskih oborina.

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazala je da je ovo samo dio megaprojekta vrijednog pet miliona dolara koji provodi GEF.

- Direktno će biti zaštićeno više od 300.000 stanovnika u slivu Vrbasa te 2.500 privrednih subjekata. Od rizika poplave bit će zaštićeno 12 posto površine Bosne i Hercegovine. Okončali smo ukupno 21 projekt u slivu rijeke Vrbas, za koje je UNDP izdvojio više od tri miliona KM. Izrađene su i mape opasnosti i rizika od poplava. Sliv Vrbasa sada je najuređeniji u BiH i u rangu je evropskih rijeka – rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Komentari

NA VRH