BANJA LUKA

Sutra nastavak sjednice NSRS, na dnevnom redu Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja

Cilj su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti

NSRS: Sutra nastavak sjednice. Arhiv

Fena

23.10.2019

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o zaštiti mentalnog zdravlja. 

Na dnevnom redu su nacrti zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, dječijoj zaštiti, kao i dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima. Trećeg dana zasjedanja poslanici bi, između ostalog, trebali razmatrati i konsolidirani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvo polugodište.  

Planirano je i da se sutra glasa o apsolviranim tačkama zasjedanja. Tokom današnjeg rada razmotrene su izmjene i dopune zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla, investicionim fondovima te posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i o socijalnoj zaštiti. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je cilj izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti da licima s invaliditetom koja se nalaze u najtežem socioekonomskom položaju bude osigurano pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć.

Današnja rasprava je, kao i mnogo puta do sada tokom zasjedanja entitetskog parlamenta, odstupala od tačaka dnevnog reda, uz međusobne optužbe parlamentaraca vladajućih stranaka i opozicije da je prekršen poslovnik, izrečene uvrede ili se u raspravi zadire u privatni život.

U entitetskom parlamentu je prvog dana rada okončana rasprava o Prijedlogu rebalansa budžeta RS za 2019. godinu po hitnom postupku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.