SREBRENICA Projekt Nacionalnog parka „Drina“

Rasadnik Pančićeve omorike na lovištu Bijele vode

Odobrenje dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

S. Sm. / Avaz.ba
25.10.2019 06:47

Lokalitet Bijelih voda, napušteno lovište

Foto: Arhiv

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske odobrilo je Nacionalnom parku (NP) „Drina“ u Srebrenici da proizvodi šumsko sjeme i rasad Pančićeve omorike.   

Direktor NP „Drina“ Radomir Pavlović kaže da je već određena lokacija za proizvodnju ove endemske šumske biljke, koja se zbog promjene klime sačuvala na području donjeg i srednjeg toka rijeke Drine u istočnoj BiH. Dodaje da će Bijele vode, napušteno prijeratno čuveno lovište, biti lokacija za proizvodnju sjemena i rasada Pančićeve omorike. 

- Zahtjevi ove biljke vrlo su skromni. U prirodi uspijeva na strmoj vapnenoj podlozi na nadmorskoj visini od 400 do 1.700 metara. Podnosi umjerenu zasjenu i otporna je na štete od snijega, kao i na štetne plinove i prašinu. Raste do 50 metara, a životni vijek joj je 150 do 200 godina - ističe Pavlović.   

  • Pavlović: Skromni zahtjevi
    Pavlović: Skromni zahtjevi Foto: (S. Smajlović)

Pančićeva omorika endemska je vrsta u Srbiji i BiH. Raširena je po parkovima širom Evrope i Sjeverne Amerike i koristi se kao božićno drvo. Na planini Tari 1887. godine otkrio ju je hrvatski botaničar Josip Pančić.

Komentari

NA VRH