BOSANSKA GRADIŠKA

Velika potražnja, kvadrat od 1.000 do 1.200 KM

U trendu su manje zgrade sa 40 ili 50 stanova te urbane vile

Radovi u naselju Sjenjak. B. Grgić

Piše: B. G.

4.12.2019

Iako je zima na pomolu, građevinski kranovi vidljivi su na sve strane u Bosanskoj Grsdišci. Novi  stambeno-poslovni objekti grade se u blizini savskog keja te u naseljima Sjenjak i Centar. U toku  je gradnja 200 stanova, a još toliko će se početi graditi tokom decembra. Građevinci priznaju da stanove rasprodaju prije završetka gradnje, što im daje svojevrsni impuls za nove radove.

- U trendu su manje zgrade sa 40 ili 50 stanova te urbane vile. Najtraženiji su stanovi površine oko 60 kvadrata, jer takvi prostori odgovaraju mladim bračnim parovima - rekao je građevinac Boško Kasagić.

Stimulativne mjere Gradske uprave, povoljni uvjeti za osiguranje građevinskog zemljišta, te ubrzane procedure pribavljanja dozvola bitno su utjecale na ekspanziju gradnje.

Gradska uprava uvela je jednošaltersko poslovanje i investitori za sedam dana mogu da dobiju lokacijske uslove za građenje, za pet dana građevinsku i 15 dana upotrebnu dozvolu. To je i doprinjelo da su stanovi u Bosanskoj Gradišci najjeftiniji u regionu , a njihova cijena se kreće od 1.000 do 1.200 KM za kvadratni metar.

Osim  gradnje stambenih zgrada radi se i na uređenju samog centra grada. U toku je izgradnja novog trga  i dječijeg vrtića, a uskoro će se krenuti u izgradnju novih kružnih tokova, parkirališta. Užurbano se gradi i u Novoj Topoli, mjestu koje poprima konture malog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.