BIJELJINA

Tržište vapi za građevincima, konobarima, kuharima

U prošloj školskoj godini zanatski smjerovi su brže popunjeni nego četverogodišnji

Stalna potreba za zanatskim zanimanjima. G. Bobić

Piše: Lj. LJ.

4.12.2019

Privrednicima koji posluju na području Bijeljine najviše su neophodni majstori elektro i građevinske struke, konobari, kuhari i vozači, istakli su predstavnici Područne privredne komore Bijeljina na sastanku koji je održan u Gradskoj upravi.


Održan sastanak

Cilj sastanka bio je usaglašavanje upisne politike u srednjim školama za narednu godinu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, predstavnici aktiva direktora srednjih škola, Zanatskog udruženja “Privrednik” i predstavnici Gradske uprave.

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore, kaže da se Bijeljina profilira kao turistička destinacija i da firmama često nedostaju dobri kuhari, konobari, slastičari i vozači.

- Zajedno s lokalnom upravom i srednjim školama pokušavamo da odredimo prioritetna zanimanja. Stalna je potreba za električarima, mehatroničarima, keramičarima - napominje Marković.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić kaže da upisna politika treba biti donesena do kraja decembra, tako da direktori škola i profesori imaju vremena da provjere njen sadržaj i kvalitet.

Plan upisa

- Naredne godine osnovnu školu će završiti 960 učenika i mi ponovo planiramo da upišemo 41 odjeljenje u bijeljinskim srednjim školama. U prošloj školskoj godini zanatski smjerovi su brže popunjeni nego četverogodišnji smjerovi. Koliko god nam trebaju dobre zanatlije, trebaju nam i obrazovani mladi ljudi - kaže Đurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.