TREBINJE

Osobe s invaliditetom nisu dovoljno prisutne u javnom životu

Sredstva informiranja imaju veoma značajnu ulogu u kreiranju društva bez diskriminacije

Organizator sastanka je Misija OSCE-a. P. Mucović

Piše: P. M.

5.12.2019

Na sastanku Foruma protiv diskriminacije, koji je u organizaciji Misije OSCE-a održan u Trebinju, rečeno je da sredstva informiranja imaju veoma značajnu ulogu u kreiranju društva bez diskriminacije, razbijanju stereotipa i predrasuda i širenju svijesti o neprihvatljivim društvenim praksama.

Naglašeno je i da mediji u BiH u ovoj misiji često nisu na visini zadatka.

Prema riječima Zlatana Musića, službenika u OSCE-u za pitanja slobode medija i ljudskih prava, mediji u BiH, umjesto da budu glas i podrška ranjivim kategorijama, često nemaju hrabrosti da se suprotstave diskriminatornoj praksi ako su odgovorni za nju nosioci političke ili društvene moći.

Kada je u pitanju izvještavanje o osobama s invaliditetom, Musić je pojasnio da dobra novinarska praksa podrazumijeva više sluha i medijskog prostora za probleme i potrebe ove populacije, uzdržavanje od senzacionalizma, ali i pretjerane teatralnosti i patetike.

Odbornik u Skupštini grada Trebinja Milica Ijačić kaže da osobe s invaliditetom još nisu dovoljno prisutne u javnom prostoru te da se o problemima i potrebama ove populacije u pojedinim medijima uglavnom govori povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.