BIJELJINA Građevinska sezona se ne prekida ni tokom hladnijih dana

Zbog nedostatka kvalitetnih zanatlija zidarima i tesarima povećane plaće

Stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, te građani sa privremenom adresom boravka u inozemstvu

Lj. Ljubojević
12.12.2019 06:44

Najveći broj stanova proda se tokom izgradnje objekta

Foto: G. Bobić

Zbog  blage zime i relativno povoljnih dnevnih temperature tokom jeseni I u prvim zimskim mjesecima, na gradilištima u Bijeljini još uvijek je živo.  Građevinska sezona kao da se i ne prekida tokom godine.

Trenutne cijene stanova u Bijeljini, zavisno od gradske zone i lokacije na kojoj se stambeni objekti grade, koštaju od 1.400 do 1.800 KM.

Skupa renta

Mitar Gajić, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Tehnika inženjering“ kaže da na cijenu stana utiče skupa renta za uređenje građevinskog zemljišta, ali i povećanje plaća najkvalitetnijim zidarima i tesarima.

- Zbog nedostatka radne snage u ovoj branši i zbog potrebe da zadržimo najbolje radnike, morali smo im povećati plaće. Oni su se u jednom trenutku ponašali po sistemu: „Hoćeš – nećeš. Idemo dalje“ - kaže Gajić, ističući da stanove prodaje po cijeni od 1.650 do 1.700 KM.

U preduzeću „Intergaj“, koje je do sada izgradilo oko 2.000 stanova na nekoliko lokacija u Bijeljini, kažu da cijena stanova iznosi od 1.400 do 1.600 KM po kvadratu.

Inženjer Miroslav Petričević kaže da se najveći broj stanova proda tokom  ugovaranja i izgradnje objekta.

Najskuplji su u centru grada, gdje investitori traže od 1.700 do 1.800 KM po kvadratu za nove stanove.

Povoljni krediti

- Stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, te građani sa privremenom adresom boravka u inozemstvu, ali i svi drugi kojima je krov nad glavom neophodan. Za mlade bračne parove je povoljno to što komercijalne banke za stambene kredite toj kategoriji kupaca nude kamate koje su oko tri, čak i ispod tri odsto - kaže Petričević.

Komentari

NA VRH