BOSANSKA GRADIŠKA

„Oj, živote“ Željka Džeka Dimića

Privilegija je i čast igrati ovaj komad, ali i velika odgovornost, kaže Dimić

Publika je dobro prihvatila ovu monodramu. B. Grgić

Piše: B. G.

26.12.2019

Monodrama “Oj, živote”, koju je adaptirao, režirao i odigrao američki glumac našeg porijekla Željko Džek Dimić (Jack Dimich), oduševila je ljubitelje scenske umjetnosti u Bosanskoj Gradišci. Riječ je o monodrami našeg poznatog glumca Josipa Pejakovića, koji je Dimiću dopustio izvođenje i nadogradnju deset posto teksta.

- Privilegija je i čast igrati ovaj komad, ali i velika odgovornost jer je uspješno odigran više od 3.000 puta u izvedbi Pejakovića. Odrastao s ovim komadom, još od osnovne škole, kad sam prvi put gledao Josipa Pejakovića uživo u svom rodnom gradu. Zaljubio sam se u ovu monodramu - istakao je Dimić.

Na originalan način govori o čovjeku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umjesto svog mlađeg brata, počinioca ubistva s predumišljajem.

- Publika je dobro prihvatila ovu monodramu, često je shvata kao komediju iako se radi o surovoj stvarnosti. Posebno mi je zadovoljstvo izvoditi je na maternjem jeziku pred svojom publikom - rekao je Dimić.

Predstava je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Beogradu, te Bosanskoj Dubici, rodnom mjestu Džeka Dimiča, odnosno Željka Dimića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.