BOSANSKA GRADIŠKA

Bolja budućnost uz zdravu hranu

Potkozarska voda, vazduh i voćka vrijede više od bilo kojeg slatkiša, kaže Blagojević

Na desetak štandova ponudili svoje proizvode. B. Grgić

Piše: B. Grgić

30.12.2019

Najkvalitetnija zdrava hrana iz Lijevče polja, Potkozarja i s Kozare ponuđena je u okviru manifestacije „Zimska pijaca“ u Bosanskoj Gradišci. Na desetak štandova svoje proizvode ponudili su povrtlari koji povrće proizvode na organski način, pčelari, uzgajivači aronije, proizvođači alkoholnih i bezalkoholnih pića i tvorci najljepših ručnih radova.


Dva prioriteta

Svetozar Nikodinović u selu Kozara, najudaljenijem selu na ovoj planini, proizvodi aroniju i med. On kaže da bismo danas trebali imati samo dva prioriteta.

- To su proizvodnja zdrave hrane i natalitet. Zašto da se trujemo. U mom selu Kozara ima 24 djece koja su zdrava, igraju se na svježem vazduhu, pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima, voze traktore i ne znaju šta je droga. Ako siđu u grad, sve će biti drugačije - rekao je Nikodijević.

Članovi Udruženja „Eko bašta“. B. Grgić

Željko Blagojević u Grbavcima proizvodi rakiju, mlijeko, meso, povrće i voće. Organizirao je i ljetnu scenu, gdje dolaze poznati glumci i muzički stvaraoci, otvorio je i dječije selo.


Sklad s prirodom

- Tvrdim da potkozarska voda, vazduh i voćka vrijede više od bilo kojeg slatkiša ili gaziranog napitka. Mi živimo u skladu s prirodom i to želimo proširiti i na ostale ljude. Želimo zdrave generacije - rekao je Blagojević.


Svoje proizvode izložilo je i Udruženje proizvođača ekološke i organske hrane „Eko bašta“.

Jovana Galić, direktorica „Gradske tržnice“, kaže da je namjera preduzeća da zelena pijaca bude mjesto gdje će se kupovati domaća zdrava hrana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.