TREBINJE

Teški bolesnici liječe se u podrumskim prostorijama!?

Broj oboljelih od malignih bolesti svakodnevno u porastu

Zdravstveni radnici rade u neadekvatnom prostoru. Arhiv

Piše: P. MUCOVIĆ

30.12.2019

Prostorije u kojima se sada liječe pacijenti na Onkološkom odjeljenju trebinjske bolnice su neadekvatne i neuvjetne. To je razlog što je pokrenuta inicijativa za gradnju novog odjeljenja. Formiran je i inicijativni odbor za izgradnju novog onkološkog odjeljenja, a inicijativa će biti upućena resornom ministarstvu.

Prema riječima Ljubice Miljanović, onkologinje i direktorice Bolnice Trebinje, broj oboljelih od malignih bolesti svakodnevno je u porastu, a liječenje je izuzetno teško, složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup.


Strašna bolest

Mirko Kolak, onkolog, kaže da je novo onkološko odjeljenje prijeka potreba za sve teške pacijente u Hercegovini.

- Mi funkcionišemo u neadekvatnom prostoru, u podrumskim prostorijama, zgradi koja je sagrađena poslije Drugog svjetskog rata. Nismo u mogućnosti da osiguramo 24-satni rad, već radimo samo do dva sata, a poslije toga pacijente smještamo po drugim odjeljenjima, zavisno od lokalizacije primarne bolesti - naglasio je Kolak.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je član inicijativnog odbora za izgradnju, istakao je da je teško iz perspektive vjere dati odgovor na strašnu bolest koja hara, posebno kada obole djeca. Inicijativu su podržali i predstavnici Islamske zajednice Trebinje.

Sadik Fazlagić, trebinjski imam, rekao je da je Trebinje veliki centar koji zaslužuje kvalitetnu i respektabilnu bolnicu sa svim neophodnim odjeljenjima.


Podrška općina

- Onoliko koliko mi budemo u mogućnosti, naravno da ćemo podržati ovu inicijativu - rekao je Fazlagić.

Inicijativu su, osim predstavnika Eparhije, Islamske zajednice, ljekara i osoblja bolnice, podržali i Grad, načelnici hercegovačkih općina, direktori javnih ustanova i privatnih preduzeća te Ministarstvo zdravlja RS i Onkološki institut Srbije.

200 ambulantnih pregleda

U ovoj godini u trebinjskoj bolnici je bilo 1.500 hospitalizacija, oko 2.000 ambulantnih pregleda, i donijeli su oko 600 konzilijarnih odluka o liječenju malignih bolesti. Uputili su više od 100 pacijenata na zračenje i više od 200 na hirurgiju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.