BRATUNAC

Dobiju stipendiju od Općine, a studiraju u Srbiji

Najviše ih je na Univerzitetu u Novom Sadu

Nakon završetka studija rijetko se vraćaju. Arhiv

Piše: S. Sm.

15.1.2020

Od 168 studenata, koji od Općine Bratunac u jednoj školskoj godini primaju stipendije u iznosu po 100 maraka mjesečno, njih 104 studira na univerzitetima u Srbiji.

Na Novosadskom univerzitetu ih je 42, Beogradskom 35, u Istočnom Sarajevu 21, a po jedan student upisan je na Tuzlanski univerzitet, te na Univerzitet u Crnoj Gori. Samo 63 studenata obrazuje se na bh. fakultetima.

Najviše ih je na eletrotehničkim fakultetima, njih 29, deset manje je na medicinskim, dok ih na građevinskim ima 15 i pedagoškim fakultetima 13. Ostali najčešće upisuju strane jezike, tehničke fakultete, političke nauke, hotelijerske i pomorske škole.

Načelnik općine Nedeljko Mlađenović kaže da je ova općina od 2004. godine počela stipendirati studente. Kako je rastao broj studenata tako su povećavali fond za stipendiranje.

- U protekle dvije godine za stipendiranje studenata izdvojeno je po 120.000 KM, a ovogodišnjim budžetu na raspolaganju je još 12.000 maraka. Nije problem osigurati sredstva za sve studente. Problem je u tome što se oni po završetku studija rijetko vraćaju u Bratunac - naglašava Mlađenović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.