BIJELJINA

Velika zagađenost zraka

Posebno kritičan period od novembra do kraja januara

Ugroženo zdravlje stanovnika. G. Bobić

Piše: Lj. Lj.

15.1.2020

Bijeljina se svrstava među nekoliko najzagađenijih gradova u BiH. Nalazi se ravnopravno uz Sarajevo, Zenicu, Tuzlu i Banju Luku, koji prednjače po nezdravom zraku.

Mjerenja štetnih čestica u zraku potvrđuju da je posebno kritičan period u Bijeljini od novembra do kraja januara, kada se na grad spušta gusta magla i kada nema strujanja zraka.

Zagađenost zraka dodatno se pogoršava usljed postojanja velikog broja kotlovnica i ložišta u objektima za kolektivno stanovanje, ali i u privatnim kućama, u kojima se koristi ugljevički ugalj, poznat po velikoj koncentraciji sumpora. 

Godinama se već najavljuje da će i Bijeljina konačno dobiti plin kao energent, ali će i ova grijna sezona proći bez korištenja plina.

U Gradskoj upravi već su poduzeli neke korake, planirajući u budžetu dodatna sredstva za rekonstrukciju gradske toplane i omogućavanje grijanja kotlova na plin, ali sve dok se i zvanično ne završi izgradnja magistralnog plinovoda od Šepka do Bijeljine, Semberci ne mogu računati na masovnije korištenje ovog energenta.

Mnogi se već sada pitaju hoće li uopće biti u situaciji koristiti plin za zagrijavanje u svojim stanovima i kućama, pitajući se hoće li cijena biti pristupačna za sve tanje kućne budžete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.