VIŠEGRAD

Radnici zadovoljni, trgovine ne rade nedjeljom

Izuzetak su dva objekta, koja su registrirana kao dragstori

Višegrad. Arhiv

Piše: Al. B.

17.1.2020

Stanovnici Višegrada već su se navikli da trgovinske radnje u ovom gradu ne rade nedjeljom. 

Tako je u novembru prošle godine odlučila Skupština Općine, koja je, prema riječima načelnika Mladena Đurevića, ispoštovala zahtjeve velikog broja radnika u ovom sektoru, koji nisu imali slobodan dan u sedmici.

- Mislimo da je to jedna dobra odluka, koja je omogućila svim radnicima, koji su do sada radili nedjeljom, da se malo posvete porodicama. Mogu vam reći da je donošenje takve odluke izazvalo veliko zadovoljstvo kod radnika, ali i njihovih porodica i građana. Čuo sam da će se, na prijedlog Saveza općina i gradova RS, pokrenuti inicijativa da se ovakva odluka donese na nivou RS – kazao je za „Avaz“ Đurević.


Đurević: Zadovoljstvo radnika. Arhiv

Za kontrolu poštivanja odluke zaduženi su inspekcijski organi. Ova odluka se ne odnosi na ugostiteljske objekte, benzinske pumpe i druge, a izuzetak su i dva trgovinska objekta, koja su registrirana kao dragstori, za što moraju ispunjavati posebni uvjeti.

Ovakvu odluku ranije je donijela i Općina Mrkonjić-grad, a nakon Višegrada rad nedjeljom zabranila je i Općina Čajniče, gdje će raditi samo „dežurni maloprodajni objekt“, prema rasporedu koji sačinjava Općinsko odjeljenje za privredu, finansije i društvene djelatnosti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.