SREBRENICA

Težak život Bahrudina Jelkića: Preživljava održavajući mezarja!

Nema institucije i donatora gdje nisam predao zahtjev, a svako prikupljanje papirologije koštalo me više od 120 maraka, ističe Jelkić

Kuću je sam obnovio za nužni smještaj. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

22.1.2020

Kada se prije 12 godina vratio Bahrudin Jelkić (65), očekivao je da će njegova kuća u srebreničkoj ulici Reufa Selmanagića Crnog biti brzo obnovljena, kao što mu je i obećana. Kaže da živi u kući, koju je sam osposobio za nužni smještaj, a krov i lamperija su oštećeni i podupire ih raznim predmetima kako se ne bi obrušili.


Gomila papira

Dvanaest godina, ističe, obilazi državne i lokalne institucije, dostavljajući im gomilu papira i dokaza da je prije rata imao kuću skoro u samom centru Srebrenice.

- Nema institucije i donatora gdje nisam predao zahtjev, a svako prikupljanje papirologije koštalo me više od 120 maraka. Umjesto odgovora na moje zahtjeve, stizala su mi samo lažna obećanja i komisije, koje su mjerile kuću i pravile neke obračune - naglasio je Jelkić.

Krov podupire da ne padne. S. Smajlović

Čekajući na obnovu kuće, Jelkić radi sve poslove. Čisti i održava srebreničke avlije, mazarja, kopa kabure kada neko umre, sakuplja drva za prodaju i od toga živi.

Zna da na području srebreničke općine ima na hiljade obnovljenih kuća, koje su obrasle u korov i da iz njihovih dimnjaka dim nikada nije izašao, a bilo je i tih slučajeva da majstori nakon obnove kuće nisu imali kome predati ključeve.

Loša politika povratka

Tvrdi da su mnogi vlasnici obnovljenih kuća u Federaciji BiH i inozemstvu te da je to loša politika povratka i obnove i da su kuće obnovljene onima koji su imali novac i „veze“. Kaže da je uvijek bio na nekim spiskovima za obnovu, ali od toga ništa. Trenutno je na spisku donacije Kraljevine Saudijske Arabije, na koju čeka tri i po godine. U općinskoj administraciji kažu da je Jelkić nekoliko puta podnosio zahtjeve, ali nema donacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.