IZLOŽBE „Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru“

Prikazano višestoljetno razdoblje

Posjetioci mogu vidjeti oružje, predmete, odjeću, makete kuća tipičnih za taj period, novac i posuđe

G. Kaurin
24.01.2020 12:50

Brojni eksponati zainteresirali posjetioce

Foto: G. Kaurin

U Muzeju „Kozare“ otvorena je historijsko-dokumentarna izložba pod nazivom „Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru“, a autori su Marija Radaković i Nataša Tošanović, kustosice ovog muzeja.

Društveno uređenje

Na izložbi je putem 18 panoa i više eksponata prikazano višestoljetno otomansko razdoblje u BiH i Prijedoru, odnosno otomansko osvajanje Bosne koje je počelo 1463. godine i trajanje otomanske uprave sve do 1878. godine, do austrougarske okupacije Bosanskog pašaluka.

  • Zanimljiva izložba
    Zanimljiva izložba Foto: G. Kaurin

Tošanović je istakla da je na izloženim panoima opisano državno i društveno uređenje, osnivanje Bosanskog pašaluka 1580. godine sa sjedištem u Banjoj Luci, brojni zakoni koji su tada primjenjivani, od kojih je najsuroviji bio danak u krvi.

- Na izložbi posjetioci mogu vidjeti oružje, predmete, odjeću, makete kuća tipičnih za taj vremenski period, novac i posuđe – istakla je Radaković.

Bijenale radova

Direktor Muzeja „Kozare“ Zoran Radonjić kazao je da će posjetioci moći vidjeti u narednom periodu i izložbu „Dobrota, ljepota, istina“ o tuzlanskom đačkom procesu 1915. godine i braći Mladenu i Sretenu Stojanoviću, autora kustosa Vedrane Adamović.

Bit će postavljene i gostujuće arheološke izložbe, a u avgustu će biti održano Treće međunarodno bijenale radova na papiru.

Komentari

NA VRH