SEMBERIJA

Pravi med se mora kristalizirati

Svaka godina za pčelare predstavlja rizik

U toku priprema za proljetnu pašu. G. Bobić

Piše: Lj. Lj.

11.2.2020

Penzioner Dragan Jović iz semberskog sela Pučile više od 30 godina bavi se pčelarstvom. Na njegovom imanju uzimljeno je 88 pčelinjih društava koja se pripremaju za ovogodišnju proljetnu pašu.

- Moramo pratiti prognoze i vremenske prilike i tako usklađivati ishranu pčela. U prošloj godini sam svjesno ostavio više meda u košnicama, jer sam znao da će godina biti izuzetno teška -  kaže  Jović.

Naglašava da uhodavanje i savladavanje osnovnih pravila, kada je pčelarstvo u pitanju, može potrajati i osam godina. Svaka godina za pčelare predstavlja rizik, jer klimatske promjene i vremenski uvjeti umnogome utječu na pčelinja društva i na proizvodnju meda.

-  Za mene je u pčelarstvu najbolja bila 2018. godina, što se meda tiče. Bila je dobra i 2017., ali su tokom zime pčele nastradale. Imao sam i godine koje zovem „borbom za opstanak“. U Bijeljini trenutno imamo tri pčelarska udruženja – naglašava Jović, ističući da pčelari samo zajedničkim radom i nastupom mogu sačuvati svoje pčelinjake.

Osim meda, proizvodi vosak, polen i propolis. Kvalitetan med, kaže, mora se kristalizirati i oni koji malo bolje poznaju ovu oblast, to dobro znaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.