PRIJEDOR

Društvo ne smije okretati glavu od onih koji trebaju tuđu pomoć

U Dnevnom centru boravi 37 korisnika starosti od 18 do 66 godina

Piše: G. Kaurin

12.2.2020

Pakuju metalne kopče za "Austronet". Avaz

Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Neven” registrirano je 1988. godine. Oformljen je i Dnevni centar, jer su korisnici po završetku školovanja ili nakon nastave prepušteni sami sebi.


Prva pomoć

Vesna Berić, predsjednica Udruženja, kaže da oni koji su završili školovanje, primaju samo 80 KM za tuđu pomoć i njegu. Dnevni centar funkcionira na principu donacija, dotacija i zahvaljujući projektima.

- Prva pomoć i saradnja, koja i danas traje, bila je od pokrajine Trento i Kristine Bertoti. Ona nam je kupila prvi šporet i mašine na kojima i danas radimo. U Dnevnom centru imamo 37 korisnika od 18 do 66 godina. Svi imaju različita stanja i dijagnoze, a Udruženje, inače, okuplja 348 korisnika – kaže Berić.


Berić i Kahrimanović: Dogovorena saradnja. G. Kaurin

Osim što se radi o osobama umanjenih intelektualnih sposobnosti, nerijetko imaju i velike zdravstvene probleme, ponekad i više njih. U Udruženju nastoje na sve načine da im pomognu, a korisnici borave u Dnevnom boravku od pola osam do 15.30 sati. Tokom dana dobiju jedan veoma bogat obrok, što je mnogima od njih i jedini, jer većina potječe iz veoma siromašnih ili nesređenih porodica.

Ovo udruženje uvršteno je prošle godine u gradski budžet, ističe Berić, ali taj iznos ni izbliza nije dovoljan za sve njihove potrebe.


Zdušno rade

Direktor “Austroneta” Enes Kahrimanović ponudio je prije nekoliko dana Udruženju “Neven” saradnju, odnosno pakovanje metalnih kopči, a za odrađeni posao bit će plaćeni.

- Bili smo zatečeni tom velikodušnom ponudom, a korisnici su to jedva dočekali. Zdušno rade, a sredstva ćemo iskoristiti za odlazak u banje ili na more – ističe Berić.


Izlet kao nagrada

U kuhinji su naučili kuhati, u krojačnici krojiti, izrađuju razne ukrase, nakit, jastuke i torbe i na pojedinim manifestacijama imaju svoj štand na kojem mogu prodati svoje rukotvorine. Kad se nešto proda, onda se nagrađuju izletima.

Mnogo je članova, više od 50, s cerebralnom paralizom pa su za njih nabavljeni kreveti, antidekubitalni dušeci, kolica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.