BIJELJINA Uspješnih 35 godina galerije

Čuvar i promoter umjetničkih vrijednosti

Mjesto okupljanja vrhunskih autora

Lj. Lj. / Avaz.ba
26.02.2020 13:58

Miholjčić: Sačuvano više od 240 vrijednih likovnih djela

Foto: G. Bobić

Galerija Centra za kulturu “Semberija” obilježava 35 godina postojanja. U protekle tri i po decenije zaljubljenici u likovnu umjetnost imali su priliku da vide djela nekih od najvećih umjetnika iz bivše Jugoslavije, čiji se radovi nerijetko izlažu i u poznatim svjetskim kulturnim centrima.

Sve do 2012. godine galerija je nosila ime akademskog slikara Milenka Atanackovića i važila je za mjesto okupljanja vrhunskih autora. U fundusu galerije sačuvano je više od 240 vrijednih likovnih djela, među kojima su i slike i grafike Ismeta Mujezinovića, Edina Numankadića, Mustafe Skopljaka, Dževada Hoze, Milivoja Unkovića, Ratka Lalića i brojnih drugih.

Kustos galerije Milijanko Miholjčić podsjeća da je galerija, od svog osnivanja 1985. godine, držala do visokih kriterija kada je riječ o izboru autora čija su djela izlagana u galerijskom prostoru.

Prije 11 godina pokrenuto je i održavanje likovnog, sada već Umjetničkog salona, u kome se svake godine predstavljaju slikari, arhitekti, dizajneri, vajari i drugi umjetnici.

Komentari

NA VRH