ZVORNIK

Negoduju prodavači na pijaci

Moraju registrirati preduzetničku djelatnost

Žale se na loše uvjete rada. Z. Kuljić

Piše: Z. Kuljić / Avaz.ba

29.2.2020

Prodavači na zvorničkoj pijaci dobili su inspekcijske naloge za registraciju preduzetničke djelatnosti, jer ubuduće neće moći da prodaju različite proizvode na ovoj pijaci. Već su podnijeli zahtjeve za registraciju, ali se bune zbog činjenice da neće biti konkurentni te da nemaju uvjete za obavljanje predviđenih djelatnosti.

Predočeni uvjeti

U gradskoj inspekciji kažu da su postupili prema nalogu Republičke uprave za inspekcijsku kontrolu i obišli svih 13 Zvorničana koji imaju zakupljene tezge kod Komunalnog preduzeća.

- Predočeni su im uvjeti za registraciju i, prema podacima koji su nam dostavljeni, svi su završili ovaj proces za sedam dana. Cilj ovih mjera je da se zna porijeklo robe i da se utvrdi njena ispravnost – kaže Fahir Ferhatbegović, načelnik Odjeljenja za inspekcijski nadzor u Gradskoj upravi u Zvorniku.


Tomić: Raspored tezgi. Z. Kuljić

Prodavači imaju niz zamjerki na nove propise. Ističu da nemaju uvjete da bi se registrirali kao samostalne trgovinske radnje te da treba da imaju uređen prostor, a sada to nije slučaj.

Naglašavaju da će ih obaveze koje će plaćati kao trgovinske radnje, sigurno natjerati većinu da zatvori svoje tezge, jer neće moći ostvariti dovoljno prometa da opstanu.

Planirano uređenje

Iz Komunalnog preduzeća obećavaju uređenje površine zelene pijace kojom oni gazduju kako bi prodavačima osugurali uvjete za rad.

- Planirali smo da natkrijemo prostor zelene pijace i za to imamo dvije varijante. Pored toga, planirali smo i da raspored tezgi promijenimo kako bismo odvojili poljoprivredne proizvođače od onih koji prodaju ostalu robu – rekao nam je Jovan Tomić, direktor “Vodovoda i komunalija” iz Zvornika.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.