BIJELJINA

U privatnim domovima cijene i do 1.100 KM

Korisnici uglavnom imaju inozemne penzije

U četiri privatna doma ima do 250 mjesta. G. Bobić

Piše: Lj. Ljubojević / Avaz.ba

1.3.2020

Iako je grad sa oko 15.500 penzionera, Bijeljina još nema društveni starački dom za njihov smještaj.

Đuro Stanojlović, predsjednik Gradskog udruženja penzionera, kaže da se ovih dana o toj inicijativi razgovaralo s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, ali da još nisu definirani izvori iz kojih bi se mogla osigurati sredstva za izgradnju društvenog staračkog doma.

Zdravstvena njega

U Bijeljini postoje četiri privatna doma za smještaj starih osoba, ali je njihov ukupni kapacitet ograničen na svega oko 200 do 250 mjesta. Cijene smještaja iznose od 600 do 1.100 KM, zavisno od uvjeta i zdravstvene njege.

S prosječnom penzijom od 375 KM većina ne može ni pomisliti o smještaju u starački dom, jedino ako im djeca ili bliži srodnici ne priteknu u pomoć.

Vlasnica Staračkog doma “Lenkom” Lenka Časar kaže da korisnicima nude kompletnu zdravstvenu njegu. Imaju 35 mjesta, a dom je otvoren 2005. godine kao prvi privatni u Bijeljini.

Korisnik s najdužim stažom je Radojka Rašević, a u ovom domu provela je 11 godina. Cijena smještaja iznosi od 800 do 1.000 KM za nepokretne korisnike, te u tu cijenu ulaze i pelene koje dom osigurava za korisnike.

Traže apartmane

U Staračkom domu “Slađur” u Trnjacima cijena smještaja je 600 KM mjesečno, a u domu “Sveti Nikola” od 700 do 1.000 KM. Direktor Milan Gavrić ističe i to da su korisnici osobe koje imaju inozemne penzije ili njihova djeca rade u drugim državama.

- Cijene zavise od toga da li je korisnik smješten u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi. Neki traže apartmane, LCD televizor, frižider - kaže Gavrić.


„Brusnički raj“ u selu

Majevičanin Mitar Lujić, koji je svojevremeno radio u Švicarskoj, prije 15 godina u rodnom selu Brusnica na Majevici otvorio je Starački dom „Brusnički raj“, kapaciteta oko 75 mjesta. Boravak za pokretne osobe košta od 500 do 550 KM, za bolesne i nepokretne od 600 do 650 KM. Dom trenutno zapošljava sedam radnika - kaže Lujić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.