BOSANSKA GRADIŠKA

Kupci praznih džepova, štandova s robom sve manje

I brojni trgovački centri su nam žestoka konkurencija, kaže Pećanac

Komunalci su demontirali jedan red štandova. B. Grgić

Piše: B. G. / Avaz.ba

5.3.2020

Nekad je zelena pijaca u Bosanskoj Gradišci vrvjela od prodavača i kupaca. Nije bilo dovoljno štandova pa se voće i povrće prodavalo i na prilaznim ulicama i iz automobila. Danas je slika potpuno drugačija. Komunalci su demontirali jedan red štandova, koji su prazni, uskoro će trebati ponoviti akciju.

Vrate polovinu

Željko Pećanac, uzgajivač i prodavač voća iz lijevčanskog sela Laminci, kaže da nema ko ni raditi u njivi i u plasteniku, ni prodavati na pijaci.

- Znamo izgubiti cijeli dan, vratiti polovinu onoga što smo naumili prodati i ostvariti čist gubitak. I brojni trgovački centri su nam žestoka konkurencija, a veliki broj onih koji stanuju u gradu imaju bašte ili voćnjake na selu - kaže Pećanac.

Jokić: Osjećamo pritiske sa svih strana. B. Grgić

Mirsad Brkić kaže da je teška situacija i da svako kupuje samo ono neophodno.

Menadžment „Gradske tržnice“ pokušao je minule zime da oživi promet manifestacijom „Zimska pijaca“. Rezultati su izostali. Prodavači se žale i na inspekciju koja ih, kažu, češće obilazi nego velike trgovačke centre.

Neprskano voće

- Uskoro ćemo i mi zatvarati, jer ne vrijedi, nema računice. Iako prodajemo brašno s vodenice, neprskano voće i povrće, dobru šljivovicu, domaća jaja i druge seoske proizvode, osjećamo pritiske sa svih strana. Troškovi su veliki, a kupaca nigdje - žali se Milovan Jokić iz Turjaka.

Optimisti vjeruju da će se stanje već krajem marta popraviti, kada na pijacu dođu cvjećari i uzgajivači rasade povrća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.