SJEĆANJA

Srušene Atik i Džedid džamija

Nakon toga, ništa više nije bilo isto

Atik (Čaršijska) džamija nestala u eksploziji. Arhiv

Piše: E. SKOKIĆ / Avaz.ba

14.4.2020

Navršilo se 27 godina od rušenja Atik (Čaršijske) i Džedid džamije u Janji. Bošnjake Janje je u ranu zoru 14. aprila probudila jaka eksplozija, a potom ih je uslijedilo još nekoliko. Već im je tada bilo jasno da su vlasti RS odlučile da realiziraju monstruozan plan.

- Nakon toga, ništa više nije bilo isto. Bošnjacima je stavljeno do znanja da za njih opstanka na stoljetnim ognjištima više nema – govore nam povratnici u Janju.

Prah i pepeo

Rušenje Atik i Džedid džamije nastavljeno je i narednih dana, a sve su to budno pratili službenici Općine Bijeljina.

Srušene dijelove džamija vozili su na obale rijeke Drine, a na mjestu Atik džamije su otvorili pijacu. Temelje Džedid džamije nikada nisu srušili, uprkos brojnim pokušajima, tako da je upravo na tim temeljima sagrađena još ljepša džamija, a u Janji je nakon agresije izgrađena i treća džamija u naselju Polutine.

Ostali temelji Džedid džamije. Arhiv

Nikada za rušenje džamija u Janji, ali i Bijeljini, nije pokrenuta istraga makar i po NN izvršiocu. Janja i Bijeljina bile su desetinama kilometara udaljene od prvih linija, ali su pod okriljem noći i u policijskom satu vlasti RS izdale naredbu da se džamije pretvore u prah i pepeo.

Na području Medžlisa IZ Bijeljina srušene su Atik Sultan Sulejmanova džamija (Nacionalni spomenik BiH), turbe Sadik-age Bimbaše, Mehmed Salih Vedžihi Janjica džamija, Ahmed-bega Salihbegovića, Ahmed-age Krpića i Preljubovića Dašnica džamija, sve u Bijeljini.

U općini Ugljevik

U općini Ugljevik srušene su Hajrija džamija u Srednjoj Trnovi, Azizija džamija u Glinjama, Atmadža džamija u Atmačićima i Hadži Džanina džamija u Janjarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.