BOSANSKA GRADIŠKA Šerif Seferović iz Lipovače

Boji se korone, i sebi i konju stavio masku

Ide na hemodijalizu, nema od čega živjeti

B. Grgić / Avaz.ba

Šerifa Seferovića iz Lipovače u Bosanskoj Gradišci svi znaju kao veselog i vrijednog čovjeka. Zaprežnim kolima obilazi deponije smeća i kontejnere i prikuplja sve ono iz čega može izvući fening ili marku. A toga je sve manje. Koronavirus donio je Šerifu nove probleme i veliki rizik. Bubrezi su mu skoro otkazali pa je redovan pacijent na hemodijalizi i veoma je rizična grupa kad je u pitanju nemilosrdni virus. Sreli smo ga na semaforu, čekao je da se prestroji lijevo, ka centru grada.

- Evo, vidiš, brate, bubrezi mi otkazali, a pomoć zakazala. Ja ti živim na mašinu. A nema se od čega živjeti. Osmero djece i žena čekaju kao ptići. Bojim se ove korone, vidiš da sam i sebi i konju stavio maske. Jer, ako mi konj ugine, i mi smo gotovi. Nemam nikakve pomoći, a valjalo bi bilo šta - kaže Seferović.

On svakog dana zaprežnim kolima prijeđe na desetine kilometara. Vrlo često ne nađe ništa što se može unovčiti.

- Sakupljam stari metal, ali gvožđa je sve manje, pokupiše oni s kombijima i kamionima. Obradujem se i hrani, odjeći i obući, svemu što se može iskoristiti. Ali, gubim snagu, izmršavio sam i pitanje je koliko ću još moći izdržati - rekao je Šerif.

Zeleno svijetlo na semaforu prekinulo je naš razgovor. Šerif je otišao svojom zapregom ka gradu, nadajući se da će mu pojavljivanje u javnosti pomoći. Ko zna, možda i urodi plodom.

Više o temi Bosanska Gradiška

NA LICU MJESTA
Obilježen Dan oslobođenja Bosanske Gradiške
BOSANSKA GRADIŠKA
Pijan i drogiran skrivio nesreću pa napao vozača
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na