BANJA LUKA

Nenad Stevandić: Ne smijemo prestati raditi, moramo reorganizirati prostor

To smo već imali nakoliko puta, kada je bilo pozitivnih u Kliničkom centru Banja Luka, rekao je Stevandić

Zamjenik direktora UKC-a RS Nenad Stevandić. Arhiv

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

2.5.2020

Zamjenik direktora UKC-a RS Nenad Stevandić pojasnio je za "Avaz" zbog čega se iseljavaju pacijenti iz UKC-a Banja Luka.

- Čim primijetimo da postoji inficiran pacijent, koji je došao bez simptoma ili je na taj način došlo do zaraze ljekara ili sestre, ili je, možda, neko od kolega bio bez simptoma pa se pokazalo da ima simptome, mi ih testiramo. I one koji su pozitivni, na liječenje idu svi njihovi kontakti. Idu na sedam dana poštede, dok se ponovo ne testiraju. Pacijenti koji su negativni, idu na kućno liječenje, a oni koji su pozitivni, idu u bolnicu. Mi reorganiziramo prostor, napravimo dezinfekciju, steriliziramo, napravimo nove uvjete. To smo već imali nekoliko puta kada je bilo pozitivnih u Kliničkom centru Banja Luka – rekao je Stevandić.

U Banjoj Luci se trenutno liječi više od 140 oboljelih pacijenata, od kojih je 50 u teškom stanju.

- Za očekivati je da ne možemo prestati s radom, moramo da se reorganiziramo ukoliko se nešto desi. Mi smo i sinoć testirali sve hitne pacijente, operacione sale su radile normalno. Klinički centar Banja Luka ima 2.800 zaposlenih i radi dan i noć. Ne prekidamo rad i brzo se reorganiziramo, po pravilima struke. Red je da svi govore ono što znaju. Ogroman broj ljudi smo spasili i najveći broj je izliječenih koji su prošli kroz Klinički centar Banja Luka.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.