ODLUKE

Autobusi još uvijek ne saobraćaju

Čekamo potpunu liberalizaciju prijevoza, kaže Mitrović

Prazna autobuska stanica. Avaz

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

14.5.2020

Iako je od 11. maja dozvoljeno uspostavljanje gradskog i međugradskog autobuskog saobraćaja na teritoriji Republike Srpske, autobusi bijeljinskog „Semberija Transporta“ još uvijek su u garažama. Jer, kako kaže direktor ovog preduzeća, Pantelija Mitrović, zbog ograničenja broja putnika u autubusima na 50 odsto, malo je ko od autoprijevoznika ponovo pokrenuo svoje autobuse.

- Čekamo na odluku da se od prvog juna ponovo uspostave autobuske linije prema Srbiji, odnosno iščekujemo potpunu liberalizaciju prijevoza, jer u ovakvim uvjetima ne možemo funkcionirati. Sa 80 zaposlenih i 32 autobusa, koliko imamo na raspolaganju, ne radimo puna dva mjeseca. Najveći naš problem je u tome što ne radimo i što ne ostvarujemo redovan prihod. Vlada RS je obećala da će uplatiti doprinose za mart i doprinose i minimalne plaće radnicima za april. Za maj su obećali da će uplatiti doprinose, dok plaće ostaju naša obaveza – kaže Mitrović.

Mitrović: Vlada RS obećala uplatiti doprinose. Avaz

Naglašava da je najgore što registrirani autobusi trenutno leže u garažama. Do septembra neće biti ni đačkog prijevoza.

- Mi ćemo sve autobuske linije na području BiH i prema Srbiji pokrenuti kada se osiguraju normalni uvjeti za to, a to je, prema svemu sudeći, prvi jun. Što se tiče međunarodnih linija, vjerovatno ćemo ih ponovo uspostaviti nakon 15. juna - kaže Mitrović.

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću od 11. maja samo je ponovo pokrenut rad autoškole. Sve ostalo je još uvijek na čekanju.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.