RAMAZAN

Srebrenicom se širi miris Melisinih lepina

Njena želja je da otvori samostalnu radnju, ali za to nema novca

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

15.5.2020

Ramić priprema naručene lepine. S. Smajlović

Zbog nedostatka pekara na srebreničkoj općini, ovdašnji postači ramazanske lepine mogu kupiti samo u prodavnici „Remza“, u ulici Reufa Selmanagića Crnog i nigdje više. U ovu prodavnicu lepine pred iftar stižu iz Bratunca.

Pravi i torte

Uvidjevši taj nedostatak, Melisa Ramić (29) iz Gostilja kod Srebrenice odlučila se za proizvodnju lepina tokom ramazana u kućnoj radinosti. Osim toga, ona po narudžbi pravi sve vrste torti i kolača.

Kaže da je mašinu za miješanje tijesta dobila od SOS-Sela iz Gračanice, Radna jedinica u Srebrenici, ali se mašina pokvarila u pola ramazana te tijesto miješa ručno, a lepinje peče u rerni šporeta na drva. Ne žali se narudžbama i, kako kaže, dnevno pravi od 100 do 150 lepina, koje prodaje na kućnom pragu po cijeni od pola marke.

Za Melisine kvalitetne i svježe lepine, torte i kolače pročulo se na cijeloj srebreničkoj i bratunačkoj općini te, kako kaže, posla ima napretek.


Zadovoljna zaradom

- Radila sam sve poslove za malo novca, ali mi kulinarstvo najbolje ide od ruku. Radim za sebe i porodicu i koliko god zaradim zadovoljna sam, jer je plaća od muža mala i nije dovoljna za život četveročlane porodice - kazuje nam Ramić.

Želja joj je da jednog dana u gradu otvori samostalnu pekarsku i slastičarsku radnju, ali nema sredstava za registraciju firme, nabavku opreme i plaćanja poslovnog prostora. U kredit ne smije da se upusti zbog velikih kamata. Kada bi to omogućila, kaže, zaposlila bi muža, nekoliko radnika i dvije kćerke kad porastu, tako da bi cijeloj porodici omogućila stalnu egzistenciju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.