TREBINJE

Bajram-namaz klanjan u tri džamije u istočnoj Hercegovini

Piše: P. M. / Avaz.ba

24.5.2020

Bajram-namaz u istočnoj Hercegovini klanjan u tri džamije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

U džamijama u istočnoj Hercegovini jutros je klanjan bajram-namaz, ali u drugačijim ulovima nego što su to džematlije navikle. Pandemija korona virusa i ovdje je poremetila mnoge navike, tako da je bajram-namz klanjan samo u u tri džamije.   

Čestitajući Bajram okupljenim vjernicima u Osman pašinoj džamiji u DSarom gradu u Trebinju, hafiz Sadik ef. Fazlagić je poručio da sve stečeno tokom ramazana trajne vrijednosti.

- Muslimani širom svijeta, pa tako i Bosne i Hercegovine, danas dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana. Ramazanski bajram nam dolazi nakon trideset dana posta i odricanja od svega onoga što ga kvari od zore do zalaska sunca. Mjesec Ramazan nas je učio da su sve vrijednosti i dobrote, koje smo stekli tokom njegovog trajanja, trajne vrijednosti koje trebamo pokušati prenijeti u našu svakodnevnicu. Ramazan nas je učio da su svi ljudi jednaki pred Bogom i da se, kao takvi, jedni prema drugima trebamo i ophoditi. U tom smislu, u svoje lično ime i u ime Izvršnog odbora Medžlisa IZ Trebinje, svim trebinjcima i trebinjkama, svim muslimanima i muslimankama, čestitam hairli i mubarek bajramske dane, da ih provedu u zdravlju i rahatluku u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija, moleći dragog Boga da primi od nas naš post, naše namaze, naša dobra djela koja smo učinili u ovom mubarek mjesecu. Bajram Šerif mubarek olsun! - istakao je ef. Fazlagić.

Na području MIZ Gacko bajram-namaz je klanjan u Kuli Fazlagića i Orahovici

Okupljenim vjernicima u Bajramovića džamiji u Orahovici, Bajram je čestitao Sadet ef Bilalić koji je istakao da dolaskom Bajrama i prolaskom ovog ramazana ne prestaje obaveza da se pomogne svima.

- Ramazan je iza nas, Bajram je dan radosti i veselja, ali imajmo na umu i našu porodicu, naše prijatelje i poznanike i one koji su u potrebi. Potrudimo se i učinimo da bajramske dane uljepšamo i sebi i drugima dijeleći radost zbog dočekanog Bajrama. Bajramski dan je kruna naših ibadeta, našeg odricanja i našeg stremljenja ka Božjem zadovoljstvu. Međutim, s prolaskom ramazana ne prolaze naše obaveze, niti naš rad za boljitak svih. Stoga ustrajmo u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put! Bajram šerif Mubarek Olsun - naglasio je ef. Bilalić.

Na području Nevesinja bajram-namaz klanjan je u Krusevljanima, Kljuni, Presjeci, Bijenjim, Sopilji i Carevo džamiji u Nevesinju.

Mehmed ef. Čopelj, glavni imama MIZ Nevesinje, koji je predvodio bajram-namaz u Carevoj džamiji u Nevesinju, naveo je da bajramske dane treba provesti dostojanstveno.

- Draga braćo, zamolimo dragog Allaha da nam primi naš post, naše ibadete naše dove da nam oprosti naše grijehe. Ove radosne dane provedimo dostojanstveno onako kako to priliči vjerniku. Podijelimo svoju radost sa svojom porodicom, rodbinom, komšijama jer time ućvršćujmo svoju vezu sa njima. Bajramujmo darivanjem ugroženim kategorijama u društvu. Obiđimo mezarja naših umrlih učeci im dovu jer oni se raduju takvim našim posjetama. Bajram Šerif Mubarek Olsun - poželio je ef Čopelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.