PROTIVGRADNA PREVENTIVA

Od 15. aprila ispaljeno 312 raketa

Za ovu sezonu nabavljeno je 2.565 protivgradnih raketa

Piše: B. G. / Avaz.ba

5.6.2020

Dejanović: Radari su neprestano uključeni. B. Grgić

Od početka ovogodišnje aktivne protivgradne sezone u gradonosne oblake ispaljeno je 312 raketa. Strijelci „Protivgradne preventive RS“ bili su na visini zadatka, pa su izbjegnute štete od eventualnog grada. Radari su neprestano uključeni, meteorolozi budno prate razvoj vremena u region a strijelci na terenu imaju pune ruke posla.

Radarsko osmatranje

- Od početka sezone, 15. aprila, imali smo osam dana sa dejstvima i četiri dana radarskog osmatranja. U gradonosne oblake smo ispalili 312 raketa i do sada nije bilo znatnije štete na terenu. Dejstvovali smo sa automatskim lanserima klasičnim stanicama sa strijelcima i uz to prizemnim generatorima - rekao je mr Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS.

U posljednjoj akciji ispaljeno je 29 raketa na području Prijedora, Bosanske Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Bijeljine.

Klasični lanseri

U  sistemu protivgradne preventive nalazi se 30 lokalnih zajednica, a od ove sezone su i općine Bosanski Novi, Krupa na Uni i Bosanska Kostajnica.

- Na branjenom području od 1,1 miliona hektara raspoređeno je 200 klasičnih lansera, 35 prizemnih generatora i 58 automatskih lansera.Za ovu sezonu nabavljeno je 2.565 protivgradnih raketa što je dovoljno – ističe Dejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.