BRATUNAC

Jasmina i Nazif Čivić u plantažu borovnica uložili 80.000 KM, a kilogram prodaju po četiri KM

Iako je malo otkupljivača u BiH, kažu da s plasmanom svojih proizvoda nemaju problema

S. Smajlović / Avaz.ba

Prije dvije godine zasadili su 4.000 sadnica

Foto: S. Smajlović


Jasmina i Nazif Čivić iz Voljevice kod Bratunca na svom imanju od 10 dunuma, prije dvije godine zasadili su 4.000 sadnica borovnice, američke sorte „duk“.

Za sadnice, koje su kupovali po cijeni od sedam maraka, sistem navodnjavanja i ostalo uređenje plantaže uložili su 80.000 maraka i jedini su proizvođači ovog voća u Podrinju i šire.

Radna snaga

- Borovnice, kao i svaka kulturna biljka zahtijevaju mnogo posla i radne snage, što je na ovim prostorima glavni problem, a posebno u jeku berbe, kada plod treba ubrati na vrijeme. I uz dobru dnevnicu, teško je naći berače i potrefiti lijepo vrijeme za berbu - jada se Nazif. 

  • Nazif Čivić s ubranim borovnicama

    Nazif Čivić s ubranim borovnicama

    Foto: S. Smajlović


Iako je malo otkupljivača u BiH, kaže da s plasmanom svojih proizvoda nema problema, ali je cijena niska i teško može da pokrije sve troškove, a nema pravo na podsticajna sredstva od Vlade Republike Srpske.

Jedini kupac

- Ovogodišnji rod je dobar i kvalitetan te očekujem berbu od 1.500 kilograma. Firma iz Visokog, jedina je koja u BiH otkupljuje ovu sortu borovnice i na plantaži plaća četiri marke po kilogramu. Dobro je što nemam troškova oko prijevoza proizvoda do kupca-naglašava Čivić. 

Protivgradna zaštita

Nažalost, kaže malo je zainteresiranih za proizvodnju ove sorte borovnice u Podrinju i šire, jer mnogi ne mogu priuštiti sredstva za formiranje plantaža.

 Da ih ima više mogli bi se udružiti, steći pravo na podsticaj i aplicirati za donaciju za protivgradnu zaštitu, kao što su mreže, koje su neophodne na plantažama.

NA VRH

Podijeli članak na