BOSANSKA GRADIŠKA

Ribolov u krizi: Krivci krivolov i korona

Neprihvatljiv zakon o privrednom ribolovu

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

9.7.2020

Matković i Golić: Potrebna podrška nadležnih institucija. B. Grgić

Zbog pandemije koronavirusa ribolovna staza na rijeci Savi, prema mnogima najljepša u BiH, ove godine neće biti domaćin nijednom takmičenju. I broj aktivnih članova Sportsko-ribolovnog društva  „Amur“ je prepolovljen, pa je zbog manjeg broja dozvola  uslijedila i finansijska kriza.

Slobodan Golić, sekretar Društva, kaže da problema ima još i da ih Društvo bez pomoći nadležnih institucija ne može riješiti.

Izlov ribe

- Zakon o privrednom ribolovu je neprihvatljiv za ribolovce, a izlov ribe se vrši svakodnevno. To je sada kriminal, ta riba se poslužuje po ribljim restoranima do Banje Luke, pa čak i do Sarajeva - tvrdi Golić.

Predsjednik Uprave Društva Đuro Matković tvrdi da bi bilo dobro kada bi se održalo i sadašnje stanje. Jedan ribočuvar nije dovoljan da pokrije veliki teritorij, a radi se o 57 kilometara toka Save te brojnim vještačkim jezerima.

Socijalni mir

- Nijedna dozvola za privredni ribolov nije izdata godinama, a Sava je prepuna takvih ribolovaca. Država na ovaj način održava socijalni mir kod jedne kategorije stanovništva. Ovaj problem nije ni atraktivan, a ni zanimljiv za kontrolne organe. Ukoliko ovako stanje potraje, ribolov će i kao djelatnost i kao sport potpuno nestati - rekao je Matković.

Tvrde da je na suprotnoj, hrvatskoj strani, slika drugačija i da institucije revnosnije rade svoj posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.