SLUČAJ U RUDOM

Hoće li autistični dječak Slavko Mršević ipak dočekati pravdu

Nakon redovnog upisa u školu i prisustva nastavi ostao neocijenjen, a potom je udaljen iz škole te je tako izgubio pravo na školovanje

Piše: A. Bajramovoć / Avaz.ba

20.7.2020

Slavko s ocem. Avaz

Okružni sud u Istočnom Sarajevu uvažio je žalbu tužioca i ukinuo presudu Osnovnog suda u Višegradu kojom su direktor, pedagog i osmero nastavnika Srednjoškolskog centra (SŠC) uRudom oslobođeni optužbi za nesavjestan rad u službi. Predmet je vraćen na ponovno suđenje.


Peticije učenika

Optužnicu protiv uposlenika škole Okružno tužilaštvo podnijelo je zbog kršenja zakona u slučaju Slavka Mrševića iz Rudog, dječaka s Auspergerovim sindromom kao blažim oblikom autizma, koji je nakon redovnog upisa u SŠC Rudo i prisustva nastavi u prvom polugodištu ostao neocijenjen, a potom je udaljen iz škole te je tako izgubio pravo na školovanje.

Priču o nepravdi prema Slavku “Avaz” je prvi objavio u januaru 2018. godine. Još tada su i on i njegovi roditelji bili umorni od borbe s institucijama i ustanovama.

Iz škole su objašnjavali da je s njim nemoguće ostvariti komunikaciju, dok je Stručna komisija za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju u više navrata tražila da mu se omogući nastavak školovanja.

Slavko je dugo dolazio pred školu da bi vidio drugove iz razreda, pisao je ministrima, učenici su peticijom tražili njegov povratak, ombudsmani ukazivali na povredu prava učenika, da bi uspio samo, nakon tri godine provedene van školskih klupa, prisustvovati maturskoj zabavi razreda iz kojeg je otjeran.


Simbol borbe

U septembru prošle godine Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je presudu koja se smatrala historijskom. Ministarstvo prosvjete RS i SŠC Rudo proglašeni su krivima zbog diskriminacije učenika koji je postao simbol borbe za prava djece s autizmom.

Sud u Višegradu, međutim, u martu ove godine oslobodio je odgovornosti uposlenike škole. Presuda sudije Osmana Rahmanovića sada je poništena. 

Apsurd sistema

- Okružni sud u Istočnom Sarajevu ne dopušta da se nastavi kršenje Slavkovih prava i sprečava još jedan apsurd sistema. Time vraća nadu da je moguće da nesavjesnost odgojno-obrazovnih radnika ipak bude kažnjena.

Nadam se da će Sud u Višegradu provesti dokaze u skladu sa zakonom i donijeti presudu koja će predstavljati barem malu satisfakciju za učenika koji je tako grubo povrijeđen - kazao je Bojan Bajić, javni zastupnik Slavka Mrševića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.