GRADNJA U POTOČARIMA

Starački dom po evropskim standardima

Objekt se gradi na šest dunuma zemljišta i imat će sve sadržaje

S. Smajlović / Avaz.ba

Već izgrađena dva objekta

Foto: S. Smajlović


U Međunarodnom forumu solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice uveliko napreduju radovi na gradnji staračkog centra, koji će biti smješten na površini od šest dunuma zemljišta.

Riječ je o jednom modernom i skupom projektu, kojem će pozavidjeti mnogi svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba. Gradi se u saradnji s holandskom organizacijom „Stichting Proplan“, a osmišljen je po najsavremenijim evropskim standardima.

  • Gradnja u toku

    Gradnja u toku

    Foto: S. Smajlović


Pored većih smještajnih zgrada, centar će imati osam kuća sa po četiri korisnika i apartmane za invalidske osobe, a pored toga imat će i sve prateće sadržaje.

U MFS-u kažu da je ovo jedan od većih projekata „Emmausa“ za kojeg će trebati milionska sredstva. Pored  budućeg centra za starce, lani je  otvorena savremena ambulanta, koja će korisnicima pružati besplatne stomatološke, ginekološke i druge zdravstvene usluge.

  • Budući izgled

    Budući izgled

    Foto: Avaz


Ideja za gradnju staračkog centra stigla je od Organizacije  „Ljubav za majke Srebrenice“ kroz koji je obuhvaćen veliki broj starih žena, koje žive same na razuđenoj teritoriji općine s ciljem osiguranja adekvatne brige i njege.

Više o temi Potočari

SREBRENICA
Reekshumirano 68 žrtava genocida
PROMOCIJA U POTOČARIMA
Prvi strip o genocidu u Srebrenici
NA VRH

Podijeli članak na