GRADNJA U POTOČARIMA

Starački dom po evropskim standardima

Objekt se gradi na šest dunuma zemljišta i imat će sve sadržaje

Već izgrađena dva objekta. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

22.7.2020

U Međunarodnom forumu solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice uveliko napreduju radovi na gradnji staračkog centra, koji će biti smješten na površini od šest dunuma zemljišta.

Riječ je o jednom modernom i skupom projektu, kojem će pozavidjeti mnogi svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba. Gradi se u saradnji s holandskom organizacijom „Stichting Proplan“, a osmišljen je po najsavremenijim evropskim standardima.

Gradnja u toku. S. Smajlović

Pored većih smještajnih zgrada, centar će imati osam kuća sa po četiri korisnika i apartmane za invalidske osobe, a pored toga imat će i sve prateće sadržaje.

U MFS-u kažu da je ovo jedan od većih projekata „Emmausa“ za kojeg će trebati milionska sredstva. Pored  budućeg centra za starce, lani je  otvorena savremena ambulanta, koja će korisnicima pružati besplatne stomatološke, ginekološke i druge zdravstvene usluge.

Budući izgled. Avaz

Ideja za gradnju staračkog centra stigla je od Organizacije  „Ljubav za majke Srebrenice“ kroz koji je obuhvaćen veliki broj starih žena, koje žive same na razuđenoj teritoriji općine s ciljem osiguranja adekvatne brige i njege.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.