PROIZVOĐAČI KUPUSA

Zaoravaju njive zbog niske cijene otkupa

Pakovanje od 25 kilograma kupusa palo 2,5 do tri KM

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba
  • Branko i Milan Nikolić: Može li nas neko zaštititi

    Branko i Milan Nikolić: Može li nas neko zaštititi

    Foto: Lj. Ljubojević


Semberski proizvođači kupusa ovih dana, suočeni s niskom cijenom i nemogućnošću plasmana, kupus sijeku i zaoravaju na njivama. Zbog smanjene potražnje, izazvane u velikoj mjeri i pandemijom koronavirusa, odnosno zbog otežanog transporta, kupus se prodaje u bescijenje.

Milan Nikolić (48), proizvođač povrća i žitarica iz Velike Obarske, kaže da je pakovanje od 25 kilograma kupusa palo na iznos od 2,5 do tri KM, što je proizvođače kupusa odvelo u veliki minus.

  • Napuštene njive česta slika

    Napuštene njive česta slika

    Foto: Lj. Ljubojević


- Morao sam isjeći i zaorati veliku količinu kupusa. Više me košta da odvezem kupus do pijace nego što ću nešto zaraditi na njemu. Najviše nam smeta to što čujemo da se kupus i drugo povrće uvoze iz Albanije, Makedonije i drugih država regiona. Može li neko u ovoj državi nas zaštititi, bar u sezoni. Ovakvi poremećaji na tržištu nas demorališu – kaže Nikolić.

Trenutno obrađuje oko deset hektara zemljišta. Na njivi i u plastenicima pomažu mu sin Branko, supruga i majka. Proizvodi rani krastavac, papriku, karfiol, lubenice i drugo povrće. On kaže da bi u normalnim okolnostima četveročlana porodica trebala solidno živjeti od ove proizvodnje.

Više o temi

GODINE NISU PREPREKA
Cvijetin i u 85. vozi traktor
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na