NA ZELENGORI

Posjetioci uživaju u prelijepoj prirodi

Na ovoj planini ima nekoliko jezera

Piše: I. Bajrović / Avaz.ba

Zelengora je jedna od najljepših planina u BiH. Posebnu draž daju joj njene „gorske oči“ – bistra jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova: Orlovačko, Kotlinačko, Štirinsko, Jugovo, Crno i Bijelo te jezera na Donjim i Gornjim barama.

Ovih dana na Zelengori borave brojni planinari, turisti, izletnici i ljubitelji planina iz Gacka, Bileće, Foče, Goražda, Tjentišta, Sarajeva, Visokog i drugih krajeva naše zemlje.

Na Bregoču smo zatekli izletnike iz Sarajeva Sabahetu i Džemu Imamovića, Zarku i Omera Hasanbegovića, Aliju Bajrovića te planinare iz Goražda Fahrudina Hasovića, Sulju Mašala i Mustafu Šeku. Iz Visokog je bilo troje mladih ljubitelja planina, Omer Omerbegović, Jasmina Ferhatović i Selma Šahinović.

Oduševljeni su prirodnim ljepotama Zelengore, uživaju na čistom planinskom zraku te s ove planine sa sobom nose najljepše utiske.

Na Zelengori kod Orlovačkog i Jugovog jezera brojni su posjetioci koji se kupaju u čistoj vodi. Oni koji vole duge maršrute putovanja, najviše putuju, dva sata hoda od Orlovačkog jezera se nalazi najveći vrh Zelengore Bregoč (2.014 m). S ovog vrha pruža se izvanredan pogled na veliki dio ove planine.

Na Zelengori je ovih dana najposjećenije Orlovačko jezero.

Više o temi

NA VRH

Komentari