PORODICA TEŠIĆ

Ljekoviti zrak iz košnice

Uz veliki pčelinjak izgradili i api inhal komoru

Lj. LJubojević / Avaz.ba

Prirodni amfiteatar okružen lipovom i bagremovom šumom

Foto: LJ. LJUBOJEVIĆ


Prije dvije godine Miladin i Draženka Tešić u Jakoviću kod Ugljevika, uz veliki porodični pčelinjak, izgradili su i api inhal komoru u kojoj se dobiva zrak iz pčelinjih košnica. Stručnjaci tvrde da je ovaj zrak ljekovit i da pomaže ljudima koji imaju izražene dišne probleme, pogotovo djeci.

Draženka Tešić, po zanimanju medicinski radnik, zaposlena u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini, kaže da api komora raspolaže s pet pčelinjih košnica, s ugrađenim inhalatorima, uz čiju pomoć korisnici mogu udisati zrak direktno iz košnica.

  • Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta

    Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta

    Foto: LJ. LJUBOJEVIĆ


- Stručnjaci su već utvrdili da vazduh iz košnica posjeduje ljekovita svojstva, jer sadrži eterična ulja koja se izdvajaju iz meda, propolisa, polena, perge, voska, te male količine pčelinjeg otrova. Inhalacija u api komori ima blagotvorno djejstvo na disajne organe, pomaže pri liječenju bronhitisa, astme, alergijskih reakcija, glavobolje, nesanice, depresije i stresa, poboljšava cirkulaciju. Api inhalacije koriste sportisti zbog poboljšanja plućnog kapaciteta i relaksacije, dok ih djeca koriste zbog podizanja opšteg imuniteta. Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta, dva puta dnevno, u trajanju od 10 do 20 dana - kaže Tešić.

Porodica Tešić se već šest decenija bavi pčelarstvom, tako da je to dugogodišnja porodična tradicija. U prirodnom amfiteatru, okruženom lipovom i bagremovom šumom, udaljenom od saobraćajnica i eventualnih zagađivača, proizvode med i pčelinje proizvode.

NA VRH

Podijeli članak na