PORODICA TEŠIĆ

Ljekoviti zrak iz košnice

Uz veliki pčelinjak izgradili i api inhal komoru

Prirodni amfiteatar okružen lipovom i bagremovom šumom. LJ. LJUBOJEVIĆ

Piše: Lj. LJubojević / Avaz.ba

10.9.2020

Prije dvije godine Miladin i Draženka Tešić u Jakoviću kod Ugljevika, uz veliki porodični pčelinjak, izgradili su i api inhal komoru u kojoj se dobiva zrak iz pčelinjih košnica. Stručnjaci tvrde da je ovaj zrak ljekovit i da pomaže ljudima koji imaju izražene dišne probleme, pogotovo djeci.

Draženka Tešić, po zanimanju medicinski radnik, zaposlena u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini, kaže da api komora raspolaže s pet pčelinjih košnica, s ugrađenim inhalatorima, uz čiju pomoć korisnici mogu udisati zrak direktno iz košnica.



Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta. LJ. LJUBOJEVIĆ

- Stručnjaci su već utvrdili da vazduh iz košnica posjeduje ljekovita svojstva, jer sadrži eterična ulja koja se izdvajaju iz meda, propolisa, polena, perge, voska, te male količine pčelinjeg otrova. Inhalacija u api komori ima blagotvorno djejstvo na disajne organe, pomaže pri liječenju bronhitisa, astme, alergijskih reakcija, glavobolje, nesanice, depresije i stresa, poboljšava cirkulaciju. Api inhalacije koriste sportisti zbog poboljšanja plućnog kapaciteta i relaksacije, dok ih djeca koriste zbog podizanja opšteg imuniteta. Preporuka je da jedna inhalacija traje 20 minuta, dva puta dnevno, u trajanju od 10 do 20 dana - kaže Tešić.

Porodica Tešić se već šest decenija bavi pčelarstvom, tako da je to dugogodišnja porodična tradicija. U prirodnom amfiteatru, okruženom lipovom i bagremovom šumom, udaljenom od saobraćajnica i eventualnih zagađivača, proizvode med i pčelinje proizvode.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.