SKANDALOZNO

Ko i kako sprema izbornu prevaru: Birači iz Srebrenice upisani u glasačke spiskove u Srbiji

Utvrdili smo da zloupotrebu ličnih dokumenata, nažalost, vrši jedna osoba zaposlena u Memorijalnom centru Potočari, kaže Alija Tabaković

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

10.9.2020

S današnje konferencije za medije. S. Smajlović

Svakodnevno raste broj građana koji otkrivaju da je neko zloupotrijebio njihove lične podatke te ih, mimo njihovog znanja i volje te mada žive u Bosni i Hercegovini, prijavio da glasaju iz inozemstva putem pošte.  

To su otkrili mnogi Bošnjaci iz Srebrenice kad su otišli na biračka mjesta u svojim mjesnim zajednicama da provjere jesu li upisani na glasački spisak. Njihova imena nisu bila na tom spisku, a nakon provjere u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) Srebrenica, još su se više iznenadili.

O zloupotrebi ličnih podataka glasača bilo je govora na današnjoj konferenciji za medije predstavnika inicijative „Moja adresa Srebrenica“, na kojoj su govorili Sadik Ahmetović, šef izbornog štaba, zajednički kandidat probosanskog bloka za načelnika Alija Tabaković i nosilac zajedničke liste Hamdija Fejzić.

Ahmetović je iznio podatak da je utvrđeno više od 100 Bošnjaka iz Srebrenice i dijaspore, bez njihovog znanja registrirano u Srbiji, i oni će glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima. Takvih je najviše Srebreničana, koji žive i rade u inostranstvu a imaju lična dokumenta u svom rodnom raju.

- Utvrdili smo da zloupotrebu ličnih dokumenata, nažalost, vrši jedna osoba zaposlena u Memorijalnom centru Potočari. O svemu smo, uz brojne dokaze, upoznali CIK BiH, policijske institucije i Tužilaštvo BiH - naglasio je Tabaković, dodajući da se na glasačkim spiskovima nalazi oko 500 Srebreničana, koji žive u Srbiji i koji su umrli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.