BOSANSKA GRADIŠKA

Rijedak primjer: Panj starog hrasta, izvučen iz Vrbasa, postaje fontana

Radi se o ogromnom panju s korijenom izvađenim iz rijeke Vrbas, koji je obrađen i djeluje zaista fascinantno

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

Veći dio radova bit će završen u ovom mjesecu

Foto: B. Grgić


U neposrednoj blizini staroga hrasta na Senjaku u Bosanskoj Gradišci uskoro će nići novi park s botaničkom baštom i fontanom kakve neće biti u cijelom regionu. Riječ je o fontani od drveta, od abonosa crnog hrasta. Diplomirani inžinjer šumarstva Tomislav Kovačević kaže da se radi o rijetkom primjerku drveta.

Botanička bašta

- Ovo mjesto nekada je bilo poznato po hrastovima lužnjacima. Jedan je još u životu te je zaštićen. Pedesetak metara od starog hrasta gradimo park s botaničkom baštom i fontanom od abonosa crnog hrasta. Radi se o ogromnom panju s korijenom izvađenim iz rijeke Vrbas, koji je obrađen i djeluje zaista fascinantno. Na taj način odajemo počast hrastu kao plemenitom drvetu, koji je nekada ovdje bio dominantan - rekao je Kovačević. 

  • Abonos spreman za fontanu

    Abonos spreman za fontanu

    Foto: B. Grgić


Čitav projekt odvija se na inicijativu Gradske uprave Bosanska Gradiška i uz angažman Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije, Šumskog gazdinstva i KP „Vodovod“.

Hemijska reakcija

Hrastov abonos je drvo odležalo u zemlji gdje je dugo godina bilo izloženo procesu humifikacije pod utjecajem vode tekućice. Drvo abonosa hrasta je crne boje, što je posljedica međusobne hemijske reakcije trijeslovine u drvetu i željeza u vodi. 

Veći dio radova oko fontane bit će odrađen u ovom mjesecu. Izgradnja parka s fontanom obradovala je mještane Senjaka svih generacija.

NA VRH

Komentari