BANJA LUKA

Dodik otvorio put pa neprimjerenim riječima vrijeđao

Nepuna dva kilometra nove saobraćajnice u Šargovcu, za koje je izdvojeno nešto više od dva miliona maraka, bila su dovoljan razlog gradskoj vlasti u Banjoj Luci da napravi svečano otvaranje

Milorad Dodik. Agencije

Avaz.ba

18.9.2020

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić otvorio je danas novoizgrađenu dionicu centralne saobraćajnice kroz naselje Šargovac. Osim predstavnika gradske vlasti, skupu je prisustovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. A sam skup je ličio na predizborni miting vladajućih pratija. 

Izdvojena dva miliona maraka

Nepuna dva kilometra nove saobraćajnice u Šargovcu, za koje je izdvojeno nešto više od dva miliona maraka, bila su dovoljan razlog gradskoj vlasti u Banjoj Luci da napravi svečano otvaranje. Osim mještana Šargovca, otvaranju su prisustovali odbornici vladajuće većine u Skupštini Grada i narodni poslanici u NSRS.

- Ovaj kvart, koji je prije samo 20-ak godina bio uglavnom neizgrađen, nenaseljen, uglavnom su ovdje bile livade, sad je jedan gradski kvart, jedna gradska četvrt, gdje sa savremenom saobraćajnicom vrlo brzo može doći do centra grada i gdje je čak ljepše živjeti nego u nekim urbanim višespratnicama - kaže gradonačelnik Banjaluk Igor Radojičić.

Na otvaranje je došao i lično član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Mnogo čega drugog što je urađeno posljednjih godina je rezultat napora gradske uprave i sinergije sa republičkim institucijama. I ja mislim da to ljudi vide - ističe Dodik.

Okupljeni građani, svakako su imali šta da vide, a naročito da čuju od člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik tokom svog obraćanja za govornicom, na njegov prepoznatljiv način, često koristeći neprimjerene riječi, objašnjavao je šta je to SNSD-e uradio za Banja Luku i Republiku Srpsku u posljednjih 20 godina. Ni ovoga puta nije mogao bez pominjanja opozicije.

- Meni prigovaraju kako oni nemaju prostora. Ja mislim da oni imaju previše prostora. Što se mene tiče, ja bih im oduzeo i ono malo prostora što imaju - kaže Dodik.

Mještani Šargovca, ali i predstavnici vlasti pozdravljali su svaku Dodikovu riječ. Naročito im se, sudeći po aplauzima, svidjela Dodikova priča o tome kako se članovi SNSD-a obračunavaju sa neistomišljenicima.

„Potukli se tamo gdje sam ja bio na otvaranju puta. Zašto su se potukli? Kaže, neki iz SDS-a kad su pošli sa fešte nisu htjeli da idu cestom, nisu htejli da idu asfaltom, nego su išli šancom. A naiđu ovi naši i pitaju što idete tuda, što ne idete asfaltom? Kaže mekan. Mekan asfalt? Oni njega uzmu fino, odlijepe ga od asflat i slomiju mu dva rebra. I onda sam ja morao da spašavm situaciju, naravno“, pojasnio je Dodik.

Verbalni napad

Ono što ostaje činjenica, jeste da su tokom ovih nešto više od sat vremena, izgleda svi zaboravili na preporuke Instituta za javno zdravstvo RS o mjerama socijalne distance i obaveznom nošenju maski ukoliko se ne može izbjeći blizak kontakt. Iako je događaj obezbjeđivala i policija, niko od njih nije reagovao ni na činjenicu da je okupljenih bilo nekoliko stotina, a ne do 50 kako je to propisao Republički štab za vanredne situacije.  

Ni ovaj događaj nije mogao proći bez Dodikovog verbalnog napada na medije. On je optužio BN televiziju da je instruisana i da namjerno provocira iako je u pitanju bilo uobičajeno pitanje koje se tiče budžeta RS. Dok je Dodik vrijeđao ekipu BN TV, isto su radili i neki od okupljenih građana, a reakcija policije koja je bila u blizini je izostala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.