NA LICU MJESTA

Za Srbe je spomenik mira i budućnosti, a za Bošnjake poruka mržnje

Skupština općine odluku o izgradnji spomenika usvojila je s jednim bošnjačkim i srpskim glasom protiv

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

21.9.2020

Spomenik u centru Srebrenice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon odluke Skupštine općine (SO) Srebrenica, s jednim bošnjačkim i srpskim glasom protiv, u centru ovog grada, pored Tržnog centra „Zvorničanka“ danas je otkriven spomenik s fontanom „Ruka mira“. Bošnjaci Srebrenice su bojkotovali postavljanje spomenika i niko ni od predstvnika lokalne zajednice nije prisustvovao današnjoj ceremoniji. 

Međunarodna ideja

Ideja o izgradnji ovog spomenika, navodno, je došla od nekih međunarodnih institucija, koje su obećale obezbijediti sredstva u iznosu od 70.000 maraka. Međutim, načelnik ove općine Mladen Grujičić, kaže da je spomenik s fontanom u iznosu od 20.000 eura finansirala kompanija „Slobomir“ iz Bijeljine, a autor spomenika je akademski vajar Milan Torbica iz Sarajeva.

Od donošenja skupštinske odluke u novembru prošle godine do početka gradnje, prije dvadesetak dana, niko se nije protivio izgradnji spomenika. Naime, Općinska organizacija SDA i devet bošnjačkih odbornika SO Srebrenica pozvali su, kao inicijatora projekta, Ured visokog predstavnika u BiH i visokog predstavnika Valentina Incka (Inzka) da odmah zaustavi izgradnju spomenika u centru Srebrenice.

Negatori genocida

- Smatramo da spomenik mira grade oni, koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, a to ne ide zajedno. Prerano se ušlo u ovaj projekta, koji se trebao zajednički graditi nakon priznanja genocida i bilo kakvog izvinjenja za zločine u julu 1.995. godine - kaže Alija Tabaković, predsjednik OO SDA Srebrenica, dodajući da spomenik nije dobra priča iz ovog grada, nego kamen spoticanja veće mržnje.  

Kaže da spomenik nije dobra priča iz ovog grada, već je kamen spoticaja veće mržnje. Prije spomenika, koji čini ruglo grada, veli treba riješiti pitanje diskriminacije Bošnjaka, upotrebe bosanskog jezika u svim školama i niz drugih problema za dobrobit svih građana.

Prihvatljiv za sve nacije

Načelnik Grujičić, kaže da projekt izgradnje spomenika mira datira nekoliko godina i razmatran je u svim općinskim političkim krugovima. SO je s jednim bošnjačkim i srpskim glasom protiv donijela odluku o izgradnji. Kaže da mu je žao što su Bošnjaci spomenik mira i bolje budućnosti, nažalost, shvatili kao spomenik mržnje i što je sav slučaj uvučen u predizbornu kampanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.