U SREBRENIČKOM SELU

Maida, Sadmir i Hakija do škole putuju 25 kilometara

Mještani Luke traže da se škola iz Podravanja premjesti u njihovu školu u selu, jer tamo nema učenika iz drugih sela

S. Smajlović / Avaz.ba

Učiteljica Isidora Nikolić, Hakija, Sadmir i Maida u školskim klupama

Foto: S. Smajlović


Maida Mujić, Sadmir Sinanović, učenici trećeg razreda, i Hakija Sinanović, učenik petog razreda, jedini su učenici Prve osnovne škole, područno odjeljenje u Podravanju, tridesetak kilometara od Srebrenice. Njih u školu iz planinskog sela Luka, šezdesetak kilometara od Srebrenice, dovozi Hakijin otac Muhamed.

Stalne prepreke

Đaci dođu do pola puta, njihova učiteljica Isidora Nikolić od Bratunca do škole u Podravanju prevali drugu polovinu puta. Skraćena nastava u oba razreda traje od 8 do 11 sati, a nakon toga svako svojim putem.

Prijevoznik Muhamed Sinanović nakon nastave stavlja djecu u Golf 3 i izlokanim makadamskim putem, dugim 25 kilometara, kroz šumu vozi ih do njihovih kuća i tako svakim radnim danima.

  •  Djeca se moraju školovati

    Djeca se moraju školovati

    Foto: S. Smajlović


- Teško je, a mora se. Djeca se moraju školovati. Ustajemo u pet ujutro i do škole nam treba više od dva sata. Uvijek neki zastoji, ili odroni ili utovar balvana na putu, a zimi veliki snijeg i smetovi, tako da po dvadesetak dana djeca ne idu u školu - jada se Sinanović.

Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka, za „Avaz“ kaže da je Vlada Crne Gore prije desetak godina obnovila školu u tom selu, ali ona nije u funkciji zbog malog broja đaka.

Dobili odgovor

- Pismeno smo se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i OSCE-u da se škola iz Podravanja premjesti u Luku, jer iz Podravanja i okolnih sela tamo nema učenika. Lakše je učiteljici putovati do Luke nego da se djeca maltretiraju svaki dan - smatra Zulanović, dodajući da im je resorno ministarstvo odgovorilo da je to problem lokalne zajednice i Prve osnovne škole u Srebrenici.

Luka nema dovoljno učenika

Direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović kaže da je upoznat sa zahtjevom mještana Luke da se škola iz Podravanja premjesti u njihovo selo. Za rad jedne područne škole potrebno je, kaže, najmanje petnaest učenika, a škola u Podravanju isključivo djeluje zbog tri učenika iz Luke. Kaže da još nije dobio dopis resornog ministarstva Vlade RS.

   
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na