POTPISANI UGOVORI

Građevinski materijal povratnicima u Srebrenicu

Kraljevina Saudijske Arabije osigurala milion maraka

S današnjeg potpisivanja ugovora. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

6.10.2020

Općina Srebrenica i 195 povratnika, korisnika paketa građevinskog materija, donacije Kraljevine Saudijske Arabije, u vrijednosti od milion maraka, odobrene prije pet godina, danas  su potpisali ugovor o isporuci građevinskog materijala.

Hamdija Fejzić, zamjenik općinskog načelnika, kaže da je 500.000 maraka vrijednost 195 građevinskih  paketa, a preostalih 500.000 maraka bit će srazmjerno dodijeljeni u drugoj fazi raspodjele po skupštinskoj odluci.


Troškovi ugradnje

- Za obnovu i rekonstrukciju kuća 90 građevinskih paketa dobit će Srbi, a 105 Bošnjaci, od čega će pet korisnika dobiti kuće po sistemu „ključ u bravu“, a ostali će sami snosititroškove ugradnje materijala - pojašnjava Fejzić.

Značajna pomoć. S. Smajlović

Općina je raspisala tender za nabavku materijala i izvođača radova za pet bošnjačkih kuća, a fakture o tome bit će upućene Vijeću ministara BiH, gdje se nalazi donirani novac koji je uplaćen prošle godine.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije prije pet godina odlučila je Srebrenici donirati dva miliona maraka. Milion je predviđen za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a druga polovina za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica. Uvjetovano je da 80 posto sredstava pripadne Bošnjacima, a ostatak Srbima.

Nastao problem


Iako je donator dodjelom sredstva decidno naglasio kako raspodijeliti dva miliona maraka i od Skupštine općine tražio da usvoji spisak korisnika te objavi  tender za nabavku građevinskog materijala i poljoprivredne mehanizacije, ta procedura trajala je pet godina.  Problem je nastao što su se u sve to uključile političke partije i veći broj odbornika, koji su imali svojih želja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.