U BOSANSKOJ GRADIŠCI

Obuka poljoprivrednika s ciljem razvoja agroturizma

Organizator banjalučki Poljoprivredni fakultet

Piše: B. G.

12.10.2020

Uključeni i članovi Udruženja "Eko bašta". B. Grgić

Alternativne metode u povrtarstvu, degustacija vina i izrada biznis planova u agroturizmu, teme su veoma zanimljive obuke poljoprivrednika i agronoma održane u Bosanskoj Gradišci. Obuku je organizirao  banjalučki Poljoprivredni fakultet u okviru projakta ‘LANDS’  i u saradnji sa Udruženjem proizvođača ekološke i organske hrane „Eko bašta“. 

Predsjednik Udruženja Danko Cumbo rekao je da je cilj  projekta razvoj agroturizma na području  Lijevče polja I Potkozarja.

- Naše zemljište još nije zagađeno, a geografski položaj nam je odličan za razvoj agroturizma. Ovaj vid turizma kod nas je tek u začetku. Želja nam je  da osposobimo  poljoprivrednike da direktno plasiraju svoje proizvode, bez posrednika. To jedan od koraka ka zdravom  agroturizmu - rekao je Cumbo.

Među poljoprivrednicima vlada veliko interesiranje za ovaj vid proizvodnje, ali sigurno je da još  nemaju potrebno znanje da bi bili konkurentni i uspješni .

- Želimo osposobiti poljoprivrednike   da unaprijede postojeću proizvodnju, da stvore mrežu kontakata između raznih aktera od proizvođaća, preko prodavaca do onih koji posjeduju smještajne kapacitete i da svako od njih unaprijedi kvalitet svojih proizvoda ili usluga, rekao je Dragan Brković, stručnjak  sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.